Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността

...
Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността
Коментари Харесай

Радев: Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността

Културните дейци имат голямо значение за националната еднаквост и духовността и страната би трябвало да покаже, че държи на тях в изискванията на рецесия . Това съобщи президентът Румен Радев , който се срещна през днешния ден на „ Дондуков “ 2 с създателите и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Двамата са създатели на Петицията за незабавна финансова помощ на свободния културен бранш в България, подкрепена от над 2300 души. Президентската институция е първата, откликнала на апела за незабавна помощ на самостоятелните дейци на културата, оповестяват от пресслужбата на президента.
 
 пресцентър, Президенство

Културата не би трябвало да е остатъчен детайл на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за потребността от нейното запазване и развиване, акцентира още Румен Радев. Държавният глава неведнъж е призовавал и за баланс сред вложенията в инфраструктура и в развиването на човешкия капитал, изключително в региона на образованието, науката и културата. Обща бе оценката, че държавната политика към бранша на културата следва да се основава на дълготрайна тактика за неговото развиване.
 
Държавният глава напомни, че през цялото време на рецесията е апелирал здравните ограничения да бъдат придружени и от пакет от обществени и стопански ограничения , както и за своевременна безплатна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, индиректно наранени от рецесията, които остават отвън оповестените обществени ограничения, измежду които са и свободните дейци на културата. 
 
 пресцентър, Президенство

 
Обявените от Министерството на културата ограничения в поддръжка на засегнатите от рецесията самостоятелни създатели са незадоволителни и обгръщат единствено дребна част от действително нуждаещите се от помощ, подчертаха Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Обещаната месечна поддръжка от 720 лв. по програмата на Национален фонд „ Култура “ е налична единствено за създатели с месечен приход до 1000 лв., което е лимитирало кандидатствалите до към 320 души, при доста повече нуждаещи се. Облагането на помощта и свеждането и до действителен месечен приход от 470-480 лв., при загубата на всевъзможни други приходи, заради рестриктивните мерки на всеобщите прояви,  води до засегнатост и извънредно отчаяние на дейците на културата, подчертаха още Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР