Културни институции няма да се закриват, но са нужни нови

...
Културни институции няма да се закриват, но са нужни нови
Коментари Харесай

Минеков привиква директори на театри заради финансовите загуби

Културни институции няма да се закриват, само че са нужни нови правила, обяви служебния министър на културата проф. Велислав Минеков при визитата си в Епископската базилика в Пловдив.

Утре той е извикал на среща шефове на театри, с цел да обсъдят дружно по какъв начин да се преодолее големият финансов недостиг, който са натрупали някои от тях.

Именно рецензиите на Минеков към огромните загуби, които търпят някои театри, провокираха неодобрение към него. Вчера артистът и някогашен народен представител от ГЕРБ Евгени Будинов упрекна министерството в “геноцид в театрите ”, а ръководителят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев дефинира Минеков като “безпомощен като министър ” и загатна, че се готви подписка за оставката му.

" Недоволството ми е към няколко броя шефове, които бяха първите, които се обадиха със своето неодобрение. За страдание всяка година вършат задължения, които са необясними и всяка година страната прости този дълг, а неведнъж не престават да усилват дълга и защото са политически назначения някогашни, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е споделил дума - поясни Минеков. - Поискал съм работна група да прегледа какво се е случвало в театрите от 2015 година до момента ".

Проф. Минеков попита риторично за какво театърът в Плевен има висока посещаемост, " само че един спектакъл от другата страна на автомагистрала " Хемус " не може да работи и затъва всяка година в ужасни задължения, макар че до него има 2 университета и добре работеща община ". И продължи: „ Мога да ви дам и образец с центъра на София, където един спектакъл върви прелестно, а на 1 км от него различен губи постоянно. Искам да знам каква е повода “.

Министърът обаче призна за следващ път, че бюджетът за просвета е „ същинска бедност “, и добави: „ Културните институции са оставени преднамерено в нея, с цел да бъдат безгласни “.

Той добави, че е очарован от сбирката на Археологиеския музей в Пловдив, само че той е дребен като повърхност. „ Този музей заслужава нова постройка, да има и открита,  и закрита повърхност, нека се случи, само че надали ще е в околните години “, допълни Минеков.

Относно стопанисването на Голямата базилика той сподели, че би трябвало да се извърши решението на държавното управление от  февруари, което допуска тя да бъде менажирана от Археологическия музей. „ Решението е в съответстиве със Закона за културното завещание. Аз доста желая да го изменим този закон  и това, което пречи, да не пречи “, сподели Минеков и заяви, че съгласно него прехвърлянето на 20-те щатни бройки, отпуснати за Голямата базилика, към ОИ „ Старинен Пловдив “ е законно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР