Културни институции имат шанса да развиват дейността си с помощта

...
Културни институции имат шанса да развиват дейността си с помощта
Коментари Харесай

Културни институции от Варна ще развиват дейността си с европейски средства

 Културни институции имат шанса да развиват активността си благодарение на европейски средства. Възможност за това дава мярката " Подобрен достъп до изкуства и просвета “ от Програмата " Културно предприемачество, завещание и съдействие “ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Условията за кандидатстване по мярката, по която към този момент е разгласен банкет на планови оферти, бяха разяснени на събитие във Варна, проведено от Областния информативен център-Варна.

Мярката цели да усъвършенства достъпа до изкуства и просвета на локално и районно равнище. Идеята е да се доближи до публиката в дребните и отдалечени селища у нас, които са лишени от богата културна стратегия, изясни зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

Допустими претенденти са неправителствени организации в социална изгода, общини, музеи, галерии, библиотеки и читалища, чиято съществена активност се реализира в тематичните области изкуства (филм, спектакъл, танц, музика, литература, образни изкуства, креативен индустрии), просвета и занаяти, показване на нови културни събития. Общият бюджет на мярката е 1 582 353 евро. Минималният размер на безплатна финансова помощ за едно планово предложение е 50 000 евро, а оптималният – 200 000 евро.

Дейностите, които ще получат финансова поддръжка, са свързани със основаването, организацията и провеждането на нови събития за просвета и изкуство в областта на театралните, танцовите, музикалните и театралните изкуства; действия, отдадени на артистичното и културно обучение, на културното наследство; театрални, изящни и образни изкуства; действия, свързани с обичайните занаяти и със основаването, организацията и провеждането на артистични намеси в обществени пространства, които включват съоръжения, статуи, обекти и прожекции и други

Крайният период за подаване на планови оферти по мярката " Подобрен достъп до изкуства и просвета “ е 03.12.2019 година

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година дава средства, обезпечени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн. Целта е понижаване на икономическите и обществените разлики в Европа и усилване на двустранните връзки сред страните-донори и страните-бенефициенти посредством финансиране на няколко предпочитани бранша, измежду които просвета, гражданско общество, положително ръководство, съществени права и свободи.

През интервала 2014-2021 година Министерство на културата е Програмен оператор на средствата на просвета посредством Програма " Културно предприемачество, завещание и съдействие “. По Програмата се поддържат планове, които усъвършенстват изискванията на показване на сбирки на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на обществени, етнически и културни малцинства и групи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР