Културна и театрална реформа иска служебният министър Велислав Минеков. Причината

...
Културна и театрална реформа иска служебният министър Велислав Минеков. Причината
Коментари Харесай

Минеков иска АДФИ да влезе в Народния театър

Културна и театрална промяна желае служебният министър Велислав Минеков. Причината - поради несъблюдение на издръжката и заплатите в опера се канели театрални артисти и артисти, а в театъра - хора, разказващи вицове. Това сподели Минеков по време на Комисията по просвета и медии в Народното събрание, където дава отговор на настоящи въпроси на депутати.

По абсурда в Народния спектакъл той сподели, че ще се желае външен одит и изиска от депутатите обстановката да стигне и до АДФИ - Агенцията да държавен финансов надзор. Минеков има информация, че актьорите и трупата в театъра са разграничени. Той чака информация какъв брой от актьорите са накарани да изоставен.

Скандалът е с политически нюанс, безапелационен бе министърът.

По отношение на промяната, Минеков счита, че наемането на антенданти, сходно на европейски страни с развита просвета, може да се окаже сполучливо. Те би трябвало да поемат финансирането, а артистичният шеф да ръководи постановките. Министърът е провел и среща с шефовете на Национални държавни институти поради безпорядък в делегираните бюджети. Минеков уточни и неразбираемото ръководство не фонд " Култура ". Относно средствата за театрални изкуства - от думите му стана ясно, че са усвоени 33 млн. лева Състоянието на театрите - те са цялостни единствено в София, приблизително запълнени в Пловдив и Варна и релативно - в Русе и Бургас. Миналата година там има тежки загуби, в Русе, Стара Загора, Бургас оперите са в комплицирано положение. Театърът в Смолян, който е колкото НДК, няма аудитория за нова режисура, разясни Велислав Минеков. В умозаключение министърът заяви, че поради неприятно предпазване, липса на галерии и неприятно положение Националният институт за недвижимо културно завещание ще бъде изместен скоро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР