КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата Размисли“ на академик Васил Сгурев.

...
КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата Размисли“ на академик Васил Сгурев.
Коментари Харесай

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата „Размисли“ на академик Васил Сгурев

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ показа книгата „ Размисли “ на учен Васил Сгурев. Изданието съставлява есе върху активността на Омар Хайям, роден в земите на сегашен Иран, като човек на точните науки и приноса му за развиването им - решение на кубично уравнение, основаване на прецизен календар, философско осмисляне на действителността и други. Втората част от книгата показва четиристишия за съвременността. Гост на събитието беше посланикът на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш – правоприемник на народа на антична Персия, където е роден Омар Хайям.

Книгата се състои от две елементи. В първата под скромното заглавие „ Докосване до Хайям “ акад. Сгурев прави къс, само че доста проницателен обзор на битието на живелия преди осемстотин години Омар Хайям – академик, математик, астроном, мъдрец и стихотворец. Той е създател на многочислени трактати, които стават притежание на европейската общност едвам в средата на XIX век, когато са преведени част от научните му съчинения и популярните му рубаи, сподели проф. Иван Гранитски, който показа изданието.



A кад. Васил Сгурев е запленен от поезията на Омар Хайям още от ранните си години .Той означи разностранните му достижения отпреди 800 години в математиката, философията, астрономията, медицината, без значение, че в съвремието е прочут най-много като стихотворец.

Посланикът на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Алиреза Ирваш уточни големия принос на Хайам в международната култура и просвета , само че акцентира парадокса, че поезията му става известна 100 години след неговата гибел, защото летописците му приказват за него основно като влъхва и академик. „ “, сподели още посланикът. В навечерието на светлия християнски празник Н. Пр. Алиреза Ирваш получи като подарък от ръководителя на АБВ Румен Петков календар за 2024 година с репродукции на красиви православни икони.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР