Културен институт ще управлява бъдещия Център за съвременни изкуства и

...
Културен институт ще управлява бъдещия Център за съвременни изкуства и
Коментари Харесай

Инсталация на Шурелов ще ознаменува новия Център за съвременни изкуства и култура при НДК 

Културен институт ще ръководи бъдещия Център за модерни изкуства и просвета " Топлоцентрала " при НДК, сподели ръководителят на комисията по просвета и обучение към СОС Малина Едрева, представена от БГНЕС. Две решения през вчерашния ден одобриха общинските съветници. " Първото е обвързвано с отпущането на втория транш по реализиране на строителството на плана от 3 млн., като досега са отпуснати 350 000. лева, и второто решение е учредяването на нов общински културен институт, който ще ръководи пространството ", съобщи Едрева и добави, че ще изпратят писмо до Министерството на културата с молба да изискат от Министерския съвет да бъде основан районен културен институт.
Изграждането на Центъра за модерни изкуства и просвета " Топлоцентрала " коства над 5.5 млн. лева на общината, посочи Едрева, която акцентира, че концепцията е това пространство да се финансира както с обществени средства, по този начин и с доходи от активността си. След довеждане докрай на всички строително-ремонтни действия огромната сграда, която е с повърхност 365 кв. м, ще се трансформира в мултифункционална зала с телескопични седалки за 250 души, които ще могат да се прибират. В нея ще могат да се организират разнообразни събития като конференции, семинари, празненства. Стана ясно още, че през май месец се чака да стартира инсталирането на краткотрайната апаратура на Венелин Шурелов " Един човек ", която ще отиде на мястото на някогашната " Бронзова къща " против двореца. Проектът му беше определен всред 17 участници в оповестения от общината конкурс за произведение на модерно изкуство, който е част от програмата " Навън ".
Високотехнологичната интерактивна апаратура планува да се слагат 56 LED екрана, подредени като " Един човек ". Изображенията върху екраните ще показват отражение на града в действително време. Тя ще остане против двореца до края на 2019 година, а инсталирането и обезпечаването на осветяване и защита ще коства на общината 81 000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР