Kултурата и образованието ще спасят света. Това каза пред камерата

...
Kултурата и образованието ще спасят света. Това каза пред камерата
Коментари Харесай

Проф. Ваджахат: Българите са отворени към света

" Kултурата и образованието ще спасят света ". Това сподели пред камерата на Българска национална телевизия напълно уверено един от най-известните модерни индийски писатели - Асгар Ваджахат. На български са преведени единствено четири негови описа, само че след срещите му тук можем да чакам повече. Той е в България първи път, само че желае да напише книга за българите и земята ни.


Той е публицист, драматург и сценарист... Мюсюлманин от щата Утар Прадеш, само че професор по хинди в Националния ислямски университет в Делхи, учреден преди 100 години - един от създателите е Махатма Ганди. В него постоянно са учили хора от всички етноси и вероизповедания на Индия.

Професор Ваджахат управлява катедрата по хинди центъра по всеобщи връзки. Най-известната му театрална пиеса отвън Индия е " Тя не познава Лахор " - историята на една индуистка, която отхвърля да се пресели след разделянето на Индия и Пакистан като самостоятелни страни на субконтинента.
Проф. Асгар Ваджахат, публицист: Пише ми се за България, тъй като намирам българите отворени към света, доста живи, цялостни с живот, за разлика от други народи, те посрещат с усмивка, водят те на кафе и беседват. Това е доста забавна линия на българите, за която бих желал да науча повече и да пиша. Планирам да дойда още веднъж за повече време и тогава да пиша.
Професорът счита, че през днешния ден светът е препълнен с информация и по тази причина ролята на писателя е да споделя за излъчването и душевността на хората. Би нарекъл описа или книгата си за България " Нова връзка ", тъй като е уверен, че човешките контакти, а не толкоз политиката, са доста значими за съвремения свят.
Проф. Асгар Ваджахат, публицист: Ако сравните с предишното, ще видите какъв прогрес е реализиран. Представете си десети век - тогава хората не са знаели кой различен живее на земята. Сега освен се познаваме, а имаме и средства за връзка, схващане, просвета, човешки полезности. Мисля, че вървим напред, към по-добро.
Ученият е посетил родопското село Долен, неповторимо с лечебната си гора - съгласно легендата, в случай че завържеш дреха на дърво, то поема заболяването ти и те изцерява. Сега не е съумял да стигне до чудотворната гора, само че счита да го направи идващия път, когато пристигна в страната ни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР