Културата и духовният живот са емблема на Русе. Ще продължим

...
Културата и духовният живот са емблема на Русе. Ще продължим
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Културата и духовният живот са емблема на града ни

„ Културата и духовният живот са емблема на Русе. Ще продължим да поддържаме новаторски събития и планове, привличащи локални създатели, които да утвърждават града ни като културно средище. Надграждаме и познатите ни събития, които са станали традиция. Работим дружно с институциите и неправителствения бранш, приветстваме и подкрепяме хора с хрумвания, отдадени русенци, които творят и въодушевяват съгражданите си “. Това съобщи претендентът за кмет на Община Русе от МК „ Българска социалистическа партия за България “ Пенчо Милков на срещата си с културните дейци.

Той означи, че в идващите 4 години средствата за планове и фестивали по стратегия „ Култура “ ще продължат да порастват. През 2023 година те бяха увеличени, а улеснените условия за кандидатстване провокираха рекорден брой планове.

Подкрепата за локалните културни институти ще продължи както досега – доста отвън гласуващата се годишно общинска дотация за тях, възлизаща на близо 260 хиляди лева След пожара през 2020 година общината пое режийните разноски освен на театъра, само че и на операта, което ще продължи, а помощта за Кукления спектакъл бе увеличена.

„ Читалищата са неповторимо българско събитие, което би трябвало да съхраним освен като институция, само че и като духовни общности, пазещи българщината и предаващи я във времето “, означи Пенчо Милков. Той планува подпомагането на самодейните сформира и читалищата да продължи да пораства. В интервала 2020-2023 година над 400 000 лева бяха вложени за ремонтни действия и климатизация за читалищните здания в Русе и дребните обитаеми места. Удвоена бе и общинската дотация за активността им, като общата стойност на средствата, вложени в развиването им през този интервал доближи над половин милион лева

В бюджета на общината за 2024 година са заложени и 30 хиляди лв. за новаторски планове за възобновяване на градския дизайн. Идеите ще бъдат оценени от Комисията по градски дизайн и целят Русе да се извърши с потребни и привлекателни градоустройствени и художествени детайли.

Във заключителен стадий е подготовката на книгата, отдадена на първите неща, случили се в Русе, която се създава от екип откриватели, краеведи и няколко локални институции.

За да се подкрепи локалната художествена общественост и занаятчии, се завърши и процедурата за обособяването на така наречен Алея на занаятите на кея, където всички посетители на града и туристи от акостиращите кораби ще могат да закупят творби на локални създатели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР