„Културата е тази, която ни е създала и тази, която

...
„Културата е тази, която ни е създала и тази, която
Коментари Харесай

Aрх. Стефан Стефанов: Младост ще има културен център

„ Културата е тази, която ни е основала и тази, която ще ни избави. „ Младост” е със 120 000 души население, това е цялостен град, а нямаме културен живот в квартала. Обичам да отивам на концерти, на изложения, на спектакъл, само че всички те се случват в центъра на София. Това ще се промени”. С тези думи гл. проектант на „ Младост” Стефан Стефанов разгласи, че през идващите четири години в квартала ще бъде построен културен център. Това е съществена точка в платформата му за ръководство на региона, която той показа.

На изборите Стефанов се явява като самостоятелен претендент, повдигнат от предприемчив комитет, само че е подсилен и от Българска социалистическа партия. Като проектант той показа стратегия, фокусирана върху решения на градоустройствени въпроси, само че и с акценти върху обществени проблеми. Най-интересната декларирана упоритост е построяването на голям парк, с мащабите на Южния, около река „ Въртопо”. Той разгласи, че в границите на 4 години ще е подготвен планът, ще се разпореди осъществяването, а построяването на алейната мрежа ще стартира даже по-рано. Архитектът ще се концентрира и върху реализирането на Източен парк.

Стефан Стефанов уточни, че има знанията по какъв начин да се оправи с презастрояването. Той означи, че битката е залегнала в платформите на всички претенденти, само че той като проектант има решения по какъв начин това да се реализира по чисто законов път. На първо място това ще стане като районната община ще отхвърля продажба на общински парцели. „ Второто нещо, което се случва е реституцията, която към момента не стопира. 30 години след започване на демократичните процеси тя продължава. Всеки минал ден се появяват нови притежатели, които предявяват искания за общински парцели. Това са единствените свободни части земя, на които може да сътворяваме инфраструктура – детски градини, учебни заведения. И на трето място, би трябвало да се спре с порочната процедура кметовете на региони да бъдат принуждаване да подаряват парцели в активите на компания „ Софийски имоти”, която след това ги продава”, съобщи арх. Стефанов.

Той е безапелационен, че всичко протичащо се в общината ще се координира с жителите. „ Ще работим извънредно доста с етажните собствености и дейните жители по места, с които през първите три месеца ще създадем мониторинг и ще преброим какъв брой метра тротоари липсват, какъв брой паркоместа са нужни, какви са проблемите, свързани с чистотата, с неналичието на детски площадки, потребност от поправки. Те са хората, които ще вземат участие в подготовката на състезанията и ще управляват самото осъществяване. Така действително жителите ще имат надзор върху кмета”, съобщи арх. Стефанов.

„ Майките с деца осъзнават дефицита на потенциала на Млечната кухня”, сподели още претендентът за кмет на „ Младост” и показа последваща съществена цел - през мандата му ще бъде построена втора кухня, с по-голям потенциал, като към този момент има набелязани пространства. Той обърна внимание и на създалия се проблем с тайното пренасяне на център за лекуване на наркомании в квартала. Стефанов разгласи, че прави всичко допустимо той да бъде изместен.

От името на Българска социалистическа партия, която поддържа кандидатурата на арх. Стефан Стефанов за кмет, думата взе общинският консултант Милка Христова. Тя уточни, че с професионализма си арх. Стефанов ще може да убеди всички жители, че той е гражданският претендент и, че е доста евентуално успеха му да пристигна още на първи тур. Христова поддържа концепциите на Стефанов за гражданско присъединяване в управническите решения и още веднъж изиска регионите да могат да разполагат с част от средствата за поправки и инфраструктура, като 20% от генерираните доходи да се връщат по този метод. „ Така едната година се събираме и решаваме, че да вземем за пример ще построяваме детска градина. На идната година – състезателен център”, разясни Милка Христова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР