Култовият сериал Приятели“ навършва 20 години през 2014 г. Ситкомът

...
Култовият сериал Приятели“ навършва 20 години през 2014 г. Ситкомът
Коментари Харесай

6 урока за кариерата от Приятели

Култовият сериал „ Приятели “ навършва 20 години през 2014 година Ситкомът се трансформира в същинска класика на ситуационната комедия.

Успехът на „ Приятели “ се крие значително в това, че основните герои са до болежка познати, разбираеми персонажи. Глезената богаташка щерка Рейчъл, лудата по чистотата готвачка Моника, остроумният офисен чиновник Чандлър, мачото артист Джоуи, вегетарианката масажистка Фийби и разведеният палеонтолог Рос бяха признати като членове на милиони фамилии по целия свят.

В същото време героите съставляват букет от разнородни специалности, ползи и витален опит. От тях има какво да научим. Особено във връзка с кариерата. Да забележим какви препоръки можем да почерпим от обичаните си „ Приятели “.

1.Понякога ви е необходим боязън



В началото на сериала Рейчъл остава без финансовата поддръжка на фамилията си и стартира работа като сервитьорка в кафенето „ Сентръл пърк “. Тя споделя на всички, че това е краткотрайна работа и че желае да влезе в стилната промишленост. Но няма нищо по-постоянно от краткотрайните неща! Ето за какво чак в третия сезон Джоуи и Чандлър я убеждават „ да се изплаши “. Тоест – просто да захвърли сегашната си работа, с цел да се стимулира да преследва кариерата на фантазиите си.

Ако сте заседнали в неперспективна служба и желаете да се занимавате с нещо друго, за вас най-добре е да се гмурнете в студените води. Да се откажете от вялата си, само че привична работа и да започнете да търсите това, което ще сбъдне фантазиите ви.

2.Никога не е късно да започнеш изначало



Никой от героите по този начин и не можа да запомни какво тъкмо работи Чандлър Бинг. Самият той постоянно се оправдаваше, че е започнал работа в огромна корпорация краткотрайно, само че по този начин и не успя да си тръгне оттова. Каква ти работа – Чандлър даже не успя да събере храброст да се отпише от фитнес клуба си!

И внезапно стана ясно, че той е единственият в групата, който не обича работата си. А го принуждават да работи и по Коледа, и то в различен щат... Чандлър напусна работа и реши да стартира изначало! В последна сметка се преквалифицира и отиде в света на рекламата, където стана текстописец.

Никога не е късно да започнете изначало. Просто би трябвало да вземете това решение умишлено. Както споделят старите хора – постоянно ще се откри хамут, стига да имаш врат!

3.Никога не представяйте непознатата работа за своя



Истината постоянно става ясно. Така се случва и с леконравния Джоуи.

Той се снима в сериала „ Дните на нашия живот “ в ролята на доктор Дрейк Раморе, който става доста известен измежду феновете. Джоуи обаче унищожава всичко, когато в изявление за едно списание споделя, че самичък написа репликите си. Сценаристите на измисленото шоу побесняват и „ убиват “ лекаря, като го „ хвърлят “ в шахтата на асансьора.

Така че, в случай че усетите сексапил да си присвоите непозната концепция, спомнете си за доктор Дрейк Раморе, който лети в шахтата! Работи на 100%.

4.Не смесвайте персоналните връзки с работата



Това в никакъв случай не свършва добре.

След като я уволняват от хубавия ресторант, където работи като основен готвач, Моника се вижда принудена да работи в типична американска сладкарница. Там тя би трябвало да обслужва клиентите на ролкови кънки с перука и надуваема гръд. Съдбата обаче я среща със скромния милионер Пит. Влюбеният мъж взема решение да купи нейния ресторант и отново да я назначи като основен готвач.

Моника се съгласява, само че когато двамата се разделят, тя се вижда принудена да се раздели и с ресторанта. Изводът е явен – служебният разказ рядко продължава дълго, а от време на време се постанова да платим за него с кариерата си.

5.Понякога се постанова да загърбим правилата си



И това е напълно обикновено.

Фийби е една от най-ярките персони в сериала. Тя работи като масажистка в разнообразни частни салони. Винаги се отличава със обществената си позиция – вегетарианка е, не носи кожи и не има вяра в работата за огромни компании.

Според нея тя убива цялата характерност на индивида и задушава дребния и междинен бизнес.

Животът обаче (в случая – измисленият живот) също взема своите решения. Един ден Фийби се принуждава да постъпи в безценен SPA-салон. Тя старателно крие това от приятелите си, с цел да не излезе, че е неприятен и променлив в правилата си човек.

Ако и вие сте се оказали в такава обстановка, когато правилата към този момент нямат никаква тежест, не се самонаказвайте – не сте станали ненадейно неприятен човек. Просто от време на време целите се трансформират.

6.Винаги си вземайте отпуск в точния момент



За да не свършите като Рос Гелър.

Рос има чудесна работа като палеонтолог в нюйоркски музей. Всичко обаче приключва плачевно, когато шефът му инцидентно изяжда сандвича му. Работата е там, че Рос преди малко се е развел за повторно, страда от меланхолия и сандвичът е последната му наслада – само че и тя му е отнета! Затова, в случай че чувствате, че сте подготвени да се взривите даже пред началника си, е време да излезете в отпуск.

По материали от LifeHacker
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР