Култивираният кресон (Lepidium sativum), наричан също поточарка, е бързо растящо

...
Култивираният кресон (Lepidium sativum), наричан също поточарка, е бързо растящо
Коментари Харесай

Какво да приготвим с кресон

Култивираният кресон (Lepidium sativum), именуван също поточарка, е бързо растящо градинско растение, отличаващо се с изострен и лют усет. В британски преводи може да бъде срещнат и като „ люта трева ”, „ пиперът на бедните ” и други Кресонът съдържа желязо, фолиева киселина, калций, витамини С, витамин А, витамин Е, както и такива от В групата.

За да сме сигурни, че избираме свеж кресон, би трябвало да следим дали листенцата му са твърди, отмерено зелено оцветени и свежи. Добре е да заобикаляме да го купуваме, когато видим, че е леплив, посърнал или обезцветен.

В европейската и американска кухня употребяват стеблото и листенцата му като украса при гарниране на съществени ястия; при приготвянето на салати за основаване на вкусен зелен натюрел и овкусяване; както и в сандвичи, с цел да се подправят пикантно и да имат спомагателна хрупкава съставна част като маруля или китайското зеле.

Кресонът постоянно се употребява в салати с яйца, в крем супи и сосове. Парливостта и мощният му усет понижават, когато се комбинират с по-тежки хранителни съставки - мазни, само че и ненатрапчиви на усет и аромат.

Обикновено уместно комбиниране на артикули се основава, когато кресонът се прибавя към майонеза, сметана, извара, кремообразни сирена, както и към маруля или различен тип зелени зеленчуци с по-неутрален усет. В Англия е известен сандвич, мощно фалшифициран с кресон, който постоянно се сервира със следобедна чаша чай.

Необходими артикули: 4 твърдо сварени яйца, 4 с. л. майонеза, 2 ч.чаши култивиран кресон, 16 тънки тост-филийки от пшеничен самун без коричките, сол и черен пипер на усет.

Начин на подготвяне:

 чорба с кресон във Франция и Германия

Яйцата се нарязват ситно и се разбъркват с майонезата. Добавят се сол и черен пипер към сместа. След това с нея се намазват тостер-филийките и се поръсват с листенцата кресон. Слага се втора филийка самун като „ капаче ” върху намазаните. Сандвичите се сервират, украсени с останалия кресон.

Във Франция и Германия постоянно се готви и пролетна чорба с кресон и тиквичка.

Необходими артикули:

1 дребна глава лук, 2 с. л. масло, 2 с. л. брашно, 125 мл. изсъхнало бяло вино /по възможност/, 1-2 връзки кресон, 6 с. л. магданоз, 750 мл. зеленчуков бульон, 250 мл. " creme fraiche " /вид френска сметана - може да се размени с маскарпоне или гъста сметана, в която е разхвърляно крема-сирене/, 1 приблизително огромна, тъмно-зелена тиквичка, 1 с. л. прясно изцеден лимонен сок, сол и пипер на усет.

Начин на подготвяне:

Главата лук се нарязва и леко запържва в маслото, прибавя се също брашното и се разбърква деликатно. След това се прибавят виното и бульонът, като се оставя всичко да поври за 10-15 минути. Изрязаните листенца на кресона се накълцват ситно с изострен нож/сатър и дружно с магданоза се поръсват върху супата.

Тиквичката се нарязва на дребни части, които леко се сотират в малко вода за към 10 минути, до момента в който не стартират да омекват. После се смачкват на пюре, а то се смесва със супата. Към нея се прибавят и сметаната, солта, черният пипер и сокът от лимон. Супата се сервира, като към върха на сметаната се " бодва " клонче свеж кресон.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР