Кулминацията на усилията на българското правителство да постави сред централните

...
Кулминацията на усилията на българското правителство да постави сред централните
Коментари Харесай

Три дни за историята - какво предстои около срещата на ЕС за Западните Балкани

Кулминацията на напъните на българското държавно управление да сложи измежду централните тематики на Европейския съюз вероятността за консолидиране на 6 страни от Западните Балкани е тази седмица с поредност от срещи. Най-важната от тях е неофициалния Съвет на държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз на 17 май, четвъртък. Но свързани с него събития има на 16 и на 18 май.

Събирането на десетки европейски водачи в София е без казус в демократичната история на България. Последният толкоз огромен конгрес бе съвещанието през декември 2004 година на външните министри на 55 страни от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Тогава ограниченията за сигурност обхващаха 5 дни, до момента в който този път квалифицираната преди месеци модулна организация за целия 6-месечен мандат разрешава даването на информация да става 48 часа по-рано. Кога и къде ще има усложнения за трафика в София ще бъде оповестено във вторник сутринта.

За Съвета на водачите към момента няма формален лист на участниците, само че Франция разгласи, че ще дойде президентът Еманюел Макрон. Премиерът Бойко Борисов сподели в събота, че в съвета ще взе участие английският министър председател Тереза Мей. Почти несъмнено е и идването на немския канцлер Ангела Меркел. Тук ще бъдат още министър председатели и президента на страни членки, както и министър председателите на Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово.

Форумът на 17 май е в Националния замък на културата от 9:15 до 15:30 часа.

Но още на 16 май в " София тех парк " от 19:30 до 22 часа ще има в ечеря с хазаин Доналд Туск , ръководителят на Европейския съвет. Това е част от така наречен Програма на водачите, на която формалната тематика ще е цифровизацията.

Също на 16 май в зала 8 на НДК е конференцията " В разговор със Западните Балкани " на Европейския съвет за външна политика и на Центъра за европейски проучвания " Вилфред Мартенс ". Срещата ще бъде открита от премиера Бойко Борисов, хърватския му сътрудник Андрей Пленкович и Манфред Вебер, ръководител на групата на европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент. Сред участниците са външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров (Македония), кметът на Тирана и представители на авторитетни неправителствени институти и организации.

Отново в сряда, 16 май, в София ще се проведат и съвещания на управленията на Европейската национална партия и на Партията на европейските социалисти.

Отново от календара на председателството е симпозиум и конференция на 16-17 май в Българска академия на науките на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA) , която редом ще организира и общото си заседание за 2018 година Вечерта на 16 май еврокомисар Мария Габриел ще връчи на проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща премията " Мадам дьо Стал ", която годишно се присъжда от ALLEA за принос към културните полезности на Европа и към концепцията за европейска интеграция.

Извън програмата, само че логичен обвързван със събитията от тази седмица, е форумът " Медийна независимост и плурализъм " на 16 май, проведен от четири професионални сдружения на публицисти и издатели на медии. Очаква се приемането на Софийска декларация за медийна независимост в Европа и разискването на съответни проблеми с напън и закани против медии и интервенция на държавни управления от Централна и Източна Европа.

В деня след срещата Европейски Съюз - Западни Балкани акцентът пада върху бизнеса. На 18 май завършва Съветът на президентите на BusinessEurope - най-голямото съдружие на бизнесмените в Европа. В София, където хазаин е Българската стопанска камара, би трябвало да бъде определен нов президент на организацията като правоприемник на Ема Марчегалия, заемаща поста от 2013 година

В петък е и софийското съвещание на Виенския стопански конгрес , - неправителствена организация, която от 2004 година предизвиква районното икономическо съдействие. Освен публични лица като министър председателите на шестте страни от Западните Балкани, трима български министри и еврокомисар Мария Габриел е планувано присъединяване на бизнес водачи, в това число Алехандро Платер, основен изпълнителен шеф на A1 Telekom Austria.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (218)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР