Кулинарният фестивал Бабините гозби“ е част от Празника на курорта,

...
Кулинарният фестивал Бабините гозби“ е част от Празника на курорта,
Коментари Харесай

Кулинари премериха уменията си във фестивала Бабини гозби във Вършец /снимки/

Кулинарният фестивал „ Бабините гозби “ е част от Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец.
За трета поредна година в границите на обичайния Празник на курорта, минералната вода и Балкана, Община Вършец  организира фестивал под надпис „ Бабините гозби “. 
Кулинарната конкуренция се организира на 6 август на емблематичната за града Алея на чинарите.
След като в предходните издания на фестивала бяха показани сладки и солени баници и погачи, тази година тематично надпреварата е отдадено на кексовете – на тези бабините, дъхавите, ухаещи на домакински уют и топлота, които бяха неизменима част от детството ни е за които всички пазим благи мемоари. Те бяха неизменнотосладко тестено произведение, изпичано в кръгла или продълговата форма, съдържащо ядки, сушени плодове, тъй като това бяха най-лесните и бързи за подготвяне десерти.
Въпреки че в града майсторките на кекса са доста, за присъединяване в конкурка се „ престрашиха “ 14 участници, измежду кексовете имаше както обичайни, сладки, по този начин и два солени кекса.
Майстори-кулинари от град Вършец, София и Своге предоставиха за оценка своите печива, а творенията им бяха дегустирани и оценени от жури с ръководител Иван Христов – занаятчия готвач и членове: Росица Петрова – основен готвач и Венцислав Радевски – притежател на „ Мандра Вършец “, с чиято финансова поддръжка Община Вършец провежда този превървал се към този момент в обичаен конкурс.  
Кексовете бяха оценени по три съществени индикатора: хубав външен тип, трудоемкост при приготвянето им и вкусови качества.
При сладките кексове журите присъди първото място на Миглена Алипиева, второто – на Савка Серафимова и трето – на Наталия Николова. Поощрителна премия бе връчена на Елеонора Димитрова.
При солените кексове имаше единствено две претендентки, като премиите си поделиха Наталия Николова (първо място) и Първолета Ангелова (второ място).
За всички спечелили в състезанието бяха обезпечени награди – ваучери на стойност от 50 до 100 лв. за покупка на млечни артикули от фирмените магазини на „ Мандра Вършец “.
Докато журито заседаваше, публиката се забавлява с осъществяванията на младата национална певица Рафаела Паскалева от НЧ „ Просвета-1935 “ – с. Спанчевци.
Изложбата приключи с безвъзмездна дегустация от феновете на всички кексове.
Намеренията на уредниците на кулинарния фестивал са той да продължи да се развива и уголемява във времето, като тематиката му всяка година бъде друга.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР