Кулинарни майсторки от селата около Пловдив ще учат на традиционни

...
Кулинарни майсторки от селата около Пловдив ще учат на традиционни
Коментари Харесай

Ужасни думи за ресторанти в Пловдив, задава се революция!

Кулинарни майсторки от селата към Пловдив ще учат на обичайни ястия някои от шеф-готвачите на най-известните заведения за хранене в града под тепетата и покрайнините. " Искаме да допринесем за запазване на кулинарното завещание, тъй като по този метод предписания, защитавани от епохи, ще доближат до крайните консуматори “, счита Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията, дружно с сътрудниците от Фермерския пазар, стои зад концепцията селските домакини от с. Старо Железаре, с. Куртово Конаре, с. Белащица, с. Брестовица, с. Храбрино, с. Марково и други села от района да влязат в кухните на заведенията за хранене. 

" В множеството заведения за хранене предлаганите " обичайни “ ястия са с рецептури от времето на " Балкантурист “, или пък са приготвени по свръхмодерни гурме или фенси предписания. Не се предлага нищо достоверно “, означи Гергана Кабаиванова. Идеята й е през 2019 година, когато Пловдив е Европейска столица на културата, пловдивските заведения за хранене да провеждат повече тематични вечери, в които да се показват обичайни ястия. " И майсторът на тези храни да застане зад тях и да опише пред клиентите по какъв начин се подготвят те “, добави Десислава Димитрова, координатор на " Slow Food “ в България.

Топ готвачите ще имат опция да пазарят непосредствено от производителите локални артикули, отгледани по екологичен метод – куртовска капия, розов домат и попски боб от с. Куртово Конаре, праскови от с. Храбрино, да доставят в заведенията за хранене си локални специалитети като пиде, сладка от мента, зелени шишарки и млади орехчета от Раковски, салами като дъртак от Старо Железаре, лютеници от Куртово Конаре, боб от село Смилян.

" Идеята ни подхожда, притежателят на нашия ресторант доста държи да готви с натурални и здравословни артикули, които си сортира персонално. Държи доста на приготвения на място самун и наема дами, които да го научат да прави питки “, изясни Калоян Калинин, представител на ресторант край Пловдив. Досега четири пловдивски заведения са показали интерес да поканят кулинарните майсторки в кухните си.

Инициаторите на концепцията считат, че по този метод заведенията за хранене повече ще приближат менютата си до постоянно употребяваните маркетингови наименования като " Домашна храна “, " От кухнята на баба “, " Приготвено по остаряла рецепта “. " Когато огромните компании употребяват сходни изречения, те в действителност подвеждат потребителите, тъй като сигурно тези храни не са създадени ръчно. А такива описания на храна карат хората да чакат артикули ръчна направа, или направени от първични материали, които не са минали преправка и не са третирани с консерванти “, посочи Гергана Кабаиванова.

Можете да опитате вкусните домашни храни на майсторките от Пловдивско през днешния ден и на следващия ден по време на Коледния фермерски пазар в клуб " Тотал Спорт “ в Пловдив.  Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР