Кулинан е най-големият известен диамант в света.[1] Тежи 3106 карата

...
Кулинан е най-големият известен диамант в света.[1] Тежи 3106 карата
Коментари Харесай

В ЮАР е намерен най-големият диамант в света

Кулинан е най-големият прочут елмаз в света.[1] Тежи 3106 карата (или 621,2 грама).
Открит е през 1905 година от елементарен служащ в Южноафриканската република - в рудника Premier Mine (намиращ се през днешния ден в град Кулинан), на 40 км източно от Претория, провинция Гаутенг.
Легендата споделя, че туземецът бил нает от бизнесмена Кулинан по време на диамантената тресчица в Африка. Кулинан решил да създаде рудник, кръстил го “Премиер”, само че по време на изкопните работи се наложило да се изкопае бунар, с цел да се търси вода. Само на 30 см. служащите блъснали на камък, който не се поддавал въобще на опитите да го раздробят с кирки и лопати. Туземците се опитвали да разбият най-големия в света елмаз, чиито размери се оказали 100 х 65 х 50 мм. Той бил наименуван “Кулинан” по името на притежателя на мината. Хората се стичали на тълпи да гледат диаманта в банката на Йоханесбург, където бил изложен.
По-нататъшната орис на този драгоценен камък го води във Англия. През 1907 година е платен за 150 000 фунта стерлинги и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. По това време цената на диаманта е била действително 9 милиона фунта стерлинги, които в днешно време могат да се приравнят на цената на 94 тона злато. Приемайки скъпоценния камък, кралят заречен, че ще го запази в същия тип измежду историческите полезности на британската корона. Но в това време е непокътната репликата му, че в случай че той бил попаднал на тоя камък, е щял да го намерения за стъкълце и пренебрежително да го подритне с крайник.
Кралят не спазил напълно обещанието си – още на идната година диамантът “Кулинан” е отвеян в Амстердам на най-хубавия ювелир Йозеф Аскер, който получава поръчка да раздели единствено с 1 удар камъка по този начин, че да се получат минимално количество парчета. Няколко месеца минали в проучване на структурата на камъка, с цел да се избере най-подходящата точка за удара. Накрая ювелирът не се решил самичък да го нанесе и дал тази опция на ученика си, а съгласно легендата самият той примрял от неспокойствие в решителния миг. Когато се свестил, схванал, че изчисленията му въпреки всичко са били верни и диамантът е разграничен сполучливо. Операцията била повторена още няколко пъти и най-после се получили 9 огромни камъка и 100 по-малки. Шлифоването им лишило 2 години на майстора. След 7 години обработката на главните камъни на “Кулинан” била приключена.
От диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наименуван “Кулинан I” или “Голямата звезда на Африка” и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския жезъл, изложен в Тауър. “Кулинан II” тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява английската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите 2 брилянта, са получени още 2 – “Кулинан III” (94,45 карата) и “Кулинан IV” (63,65 карата), както и 3 по-малки брилянта, наречени “Малките звезди на Африка”. Останалите парчета са послужили за приемането на още стотина брилянти с тегло сред 5 и 28 карата. “Кулинан III” е инкрустиран в короната на кралица Мери. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи независимо на верижка. Брилянтът “Кулинан IV” е квадратен по форма и се намира още веднъж в короната на кралица Мери. Може да се смъква и да се носи като брошка. " Кулинан VI " се намира в короната на кралица Мери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР