Кулата на фаропазача в пристанище Бургас отваря врати на Никулден

...
Кулата на фаропазача в пристанище Бургас отваря врати на Никулден
Коментари Харесай

Кулата на фаропазача в пристанище Бургас отваря врати на Никулден

" Кулата на фаропазача " в пристанище Бургас отваря порти на Никулден като атракция, оповестиха от пресцентъра на врата в морския град.

Охранителната кула е издигната при построяването на Бургаското пристанище. Намира се на мястото, където е бил историческият вход на врата след откриването му през далечната 1903 година.

В региона пред кулата в началото са се изливали изкуствените блокове, нужни за строителството на пристанището. През 1904 година стартира построяването на металната ограда на врата, която стига до Кулата на фаропазача.

В Кулата са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините и редовността на бургаския пристанищен фар, който светва няколко години преди откриването на врата. Съоръжението е реконструирано тази година. То ще стане част от атракциите на града.

Посетителския център разполага с две зали.

На първия етаж са подредени пана със остарели фотоси, свързани с историята на пристанището - строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и снимки, отдадени на връзката на града и пристанището - обичано място за посещаване на жителите и гостите на града. Изложени са и 4 достоверни сребърни стъклени плаки с негативи на фотоси, правени на пристанището от художника Петко Задгорски. Те са дарени от сина му Велин Задгорски.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, употребявани при строителството на бургаското пристанище. Те от интервала 1895 година - 1912 година и са част от архива на врата. Един от тях - " План на пристанище Бургас " е от 1895 година с създател инж. Адолф Герард (Жерар), основен проектант и основен инженер на пристанище Марсилия във Франция, по чийто план е издигнато модерното бургаско пристанище. В експозицията са включени още: достоверен панер за товари със самар, който са употребявали докерите в първите години след откриването на пристанището и котви на кораби, от разнообразни интервали, открити в бургаския залив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР