Кукерландия“ идва отново – пищна, весела, шумна, ехтяща с чанове,

...
Кукерландия“ идва отново – пищна, весела, шумна, ехтяща с чанове,
Коментари Харесай

Магията, наречена „Кукерландия“ – програма на фестивала

„ Кукерландия “ идва още веднъж – обилна, радостна, шумна, ехтяща с чанове, хлопки, звънци, песни, наричания и благословии за здраве и изобилие!

От 23 до 26 февруари Ямбол ще се трансформира в маскарадната столица на България – кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, русалии отново ще се съберат, с цел да покажат благосъстоянието на българските маскарадни игри. В рамките на фестивала ще се състои и Националният кукерски празник „ Кукериада– Тунджа, Долината на кукерите ”.

Традициите се предават от родители на деца и по тази причина са постоянно живи. В 10:30 часа на 23 февруари, четвъртък, дребните кукери от Ямболския район ще покажат какво са научили за обичая на сцената на детския фолклорен празник „ Аз съм кукерче! “ пред Община Ямбол.

През това време майстори на кукерски маски и атрибути от община Тунджа ще демонстрират по какъв начин се създават те.

В 16:30 часа в Арт изложба „ Кирил Кръстев “ ще се организира среща-разговор „ Кукерландски спомен за Зайо “, гарнирана с галерия, отдадени на 80-годишнината на художника Георги Зайков, основател на знака на „ Кукерландия “. Той е и вторият ямболски художник на име Георги, станал прочут във Франция, след Жорж Папазов.

В 17:00 часа ще бъдат наградени участниците в Националния конкурс – галерия на приложно изкуство „ Кукерландия “, проведен от Общински детски комплекс – Ямбол, а спечелилите в състезанието за детска рисунка „ Моята Кукерландия “ ще бъдат наградени във фоайето на Народно читалище „ Съгласие-1862 “ в 17:30 часа.

На 24 февруари, петък, карнавално шествие на дребни и огромни кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „ Търговска “, предвождано от емблематичните ямболски великански маски и Гайдарски състав при Национално учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ град Котел. Празничното въодушевление ще завладее Ямбол!

Шествието ще завърши пред сцената до Община Ямбол, където ще стартира огненият театър на „ ЖАР спектакъл “, съпроводен от осъществяванията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Празничната заря ще възвести настъпването на „ Кукерландия “!

На 25 и 26 февруари Градският парк в Ямбол ще ехти, огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще показват традиции от цяла България пред журито в спортните дефилета.

На втора сцена – в приказното село Кукерово, групите ще имат опция да играят и повече време. Празникът в събота ще стартира в 9:30 часа с обичайното кукерско хоро, а в неделя – в 10:00 часа.

В първия ден от дефилетата, събота – от 12:00 до 13:00 часа, пред публиката ще се показват и гостуващите задгранични групи от Турция, Северна Македония, Румъния.

Съботният ден ще бъде изпълнен с забавни събития и места, които би трябвало да бъдат посетени!

„ Улица на занаятите “ ще се намира до Безистена, с цел да бъде възкресена картината на Ямбол преди повече от 100 години. Майстори ще демонстрират своята продукция, както и уменията си в занаяти, застрашени от изгубване в България.

Децата ще се забавляват с креативните работилници на „ Кукарт “, които също ще бъдат ситуирани до единствения оживял османски затрупан пазар в страната – ямболския Безистен.

Два базара – в Градския парк и в централната градска част, ще зарадват жителите и гостите на Ямбол.

В 13:30 часа ще бъдат наградени спечелилите в Международния фотоконкурс „ Кукерландия “ и посетителите ще прегледат най-хубавите фотографии, подредени в галерия. Ако метеорологичните условия бъдат удобни, експозицията ще бъде показана пред Безистена, в случай че са неприятни – в зала „ Съвременност “ на емблематичната постройка.

Кулинарен шоу-спектакъл „ Свинско с винско по кукерски ” с водещ Ути Бъчваров ще притегли феновете на кулинарията в 12:00 часа в неделя, 26 февруари, пред КИЦ „ Безистен “. Знаменитият готвач, прочут на генерации фенове на положителната кухня от дребния екран, ще подготви и почерпи с над 1500 порции кисело зеле със свинско за жителите и гостите на Ямбол!

В 17:30 часа ще бъдат пресъздадени традициите на Сирни Заговезни – прескачане на огън, хвърляне на стрели, „ хамкане ” с халва, на сцената зад Спортна зала „ Диана “ в Градския парк. След това Фолклорен отбор „ Тунджа “ ще закрие XXIV издание на Международния маскараден фестивал „ Кукерландия “ с песни и танци.

Организатори на фестивала са община Ямбол и община Тунджа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР