Кукери от Пернишко ще покажат на председателя на Европейския парламент

...
Кукери от Пернишко ще покажат на председателя на Европейския парламент
Коментари Харесай

Кукери от Перник откриват Председателството

Кукери от Пернишко ще покажат на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, на ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск, на шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия хилядолетния бит Сурва. Фолклорната традиция, която през 2012 година бе в топ 20 на нематериалните Чудеса на България, бе вписана през декември 2015 година в листата на предпазените от ЮНЕСКО живи човешки съкровища.

Тя е една от гордостите на страната ни. Пернишките сурвакари ще чакат гостите пред Народния спектакъл " Иван Вазов ", където на 11 януари ще е тържествената гала по откриването на българското председателство. Специално одобрение пернишките сурвакари готвят и за упълномощените у нас задгранични публицисти.

Детският хор на БНР ще изправи на крайници в Народния спектакъл държавниците на България и Европа минути по-късно. Малките гении на България ще изпълнят химновете на България и Европа. ВИП гостите ще се насладят на църковните песнопения на камерния отбор " Йоан Кукузел – Ангелогласният ". Гвоздей на програмата е осъществяването на отбор " Българе ". Европейците ще чуят и неповторимите осъществявания на група " Булгара ". Тя е
основана в края на 2002 година от композиторите Костадин Генчев и Кирил Добрев. Генчев е бил композитор в Оркестъра за национална музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове. Добрев пък е работел с " Ъпсурт " и Братя Мангасариян.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР