Кукер от Симитли е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната

...
Кукер от Симитли е атракцията на фестивала „Симитлия – Древната
Коментари Харесай

Този кукер се превърна в истинска атракция на фестивала в Симитли СНИМКИ

Кукер от Симитли е атракцията на фестивала „ Симитлия – Древната земя на кукерите “. Стотици почитатели на кукерството пожелаха да се снимат за спомен с Берковеца, облечен в неповторим черен костюм с маска "бял паун ", написа pirinsko.com.

След днешния ден няма подозрения, че Симитли е античната земя на кукерите. Маскираните мъже, дами и деца не се уплашиха от дъжда. Дъждовното време бе признато като добра прокоба за благодат през тази година. И всички участници се раздадоха от сърце и душа на стадион „ Септември” пред погледите на няколко хиляди фенове.



Те трансфораха своето атрактивно показване в същинска кукерска приказка.

Заради големия напор на участници за първи път интернационалният фестивал на кукерските и маскарадните игри бе два дни. Над 40 групи с повече от 5000 участници в събота и неделя показаха най-хубавото от кукерската традиция в България.

Страховити маски, неповторими костюми, красиви танци, носии и усмивки, атрактивни облици на попове, колоритни младоженци, старци, мечки, мечкари, показване на български традиции. Всичко това завладя и през днешния ден присъстващите на фестивала.



„ За хората в нашата община да си кукер е метод на живот. Не пестим нито време, нито нерви, нито пари, с цел да сме всяка година с нови костюми и да представяме нови сценки и традиции. Традицията се придвижва от предци и татковци на внуци и синове”, безапелационни бяха локалните.

В община Симитли да си кукер е магия, от ден на ден желаят да усетят тръпката и удоволствието, че са част от тази изконна българска традиция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР