Куинта до Мочо е един от многото проекти за социални

...
Куинта до Мочо е един от многото проекти за социални
Коментари Харесай

Куинта до Мочо: От гето до център на изкуството

Куинта до Мочо е един от многото планове за обществени жилища в Лисабон. Сградите в гетото са издигнати на ниска цена и бързо през 90-те години и жителите са откъснати от града поради неналичието на публичен превоз. Високата безработица и неприятните условия за живот са част от проблемите, наред с високата престъпност.


През 2014 година общината основава план за социализиране на квартала и кани шестима създатели да изрисуват 94 стени на здания в квартала. Целта е била да мястото да се трансформира в атракция за туристите и по този начин жителите да бъдат приобщени към столицата на Португалия. Какъв е резултатът демонстрира репортаж на в. The Independent.


Събитието продължава 3 дни и макар че планът към този момент не е деен, локалните поданици не престават да провеждат туристически обиколки.

„ Кварталът се промени поради стичащите се туристи. Те идват да видят изкуството и научават повече за нас. Така си върнахме назад нещо, което беше изгубено в тази общественост – самоуважение “, споделя Кали, локален гражданин с корени от Ангола.



Той изяснява, че обиколките са помогнали за понижаване на престъпността.

„ Когато в закононарушението вземат участие имигранти, служителите на реда не желаят да дойдат. Но когато са намесени външни лица, са тук за пет минути “, споделя Кали. Така наличието на чужденците направило служителите на реда по-отзивчиви към сигналите.


Самите творби са разнородни. Варират от реалистични портрети до сюрреалистични картини. В квартала е направена и голяма статуя на птици, направена от изхвърлени автомобилни елементи, прикрепени към постройка.

Много от поизведенията са основани взаимно с общността. Една от стените е изрисувана дружно с деца от локалното учебно заведение. Друга е боядисана, с цел да наподобява като изхвърлена картонена кутия и съставлява отношението на Европа към имигрантите.

Кали споделя, че идната цел е да се привлекат разнообразни бизнесмени, с цел да развият туризма.

„ Тук живеят четири разнообразни африкански общности. Всички те имат свои обичаи и дружно сътворяваме личната си неповторима просвета. Надяваме се да продължим да се развиваме креативен “, прибавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР