Куентин Брууър е от Холандия и е на 23 години.

...
Куентин Брууър е от Холандия и е на 23 години.
Коментари Харесай

Как един холандец попадна в ареста с обвинение за подкуп от 42 лева

Куентин Брууър е от Холандия и е на 23 години. Не знае български, само че това лято благодарение на българската правосъдна система и Министерство на вътрешните работи, евентуално ще научи. Условията, в които това ще се случи, надали са най-приятните, тъй като от началото на седмицата той се на намира в ареста на бул. " Г.М. Димитров ". Младежът е упрекнат в опит да подкупи двама служители на реда с 42 лв. и арестуван за непрекъснато под стража.

Случаят е индикативен с това, че след " особените триумфи " на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по т.нар каузи с публичен интерес, те показват увереност и мощ в маловажни проблеми, което ги прави още по-проблемни. До непрекъснатото задържане на момчето се стига и след митинг на държавното обвиняване, и определение на съда. Магистрати, с които " Дневник " беседва, споделиха, че след миналогодишния случай на избягалия от домакински арест турски водач, провокирал злополука с две жертви, който стана мотив за отрицателна социална реакция по отношение на съда, множеството правосъдни сформира постановат най-тежките ограничения за неотклонение по отношение на непознати жители, без значение от обвиняването по отношение на тях.

Една банална история
На девети юни, малко след 07.30 ч. сутринта, Брууър се намира пред състезателен магазин на бул. " Фритьоф Нансен " 5. Той удря по вратата на магазина и по този начин задейства алармата. Пристигат охранители, а с тях и притежателя на магазина. Идват и двама служители на реда. Служителите на Министерство на вътрешните работи и момчето не могат да се схванат на британски.То вади персоналните си документи, по-късно и пари - две банкноти по 20 лв. и една по два лв.. Свидетели настояват, че той споделя " вземете ги ". Малко по-късно Брууър е арестуван и упрекнат в предоставяне на рушвет на служители на реда.

Текстът от Наказателния кодекс, по който момчето е упрекнато е, член 304 гласи: Който предложи, обещае или даде подарък или каквато и да е полза на длъжностно лице, с цел да извърши или да не извърши деяние по работа или загдето е направило или не е направило такова деяние, се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв..

Брууър е изправен пред Софийския градски съд на 11 юни с искане за непрекъснато задържане. Пред съда се явява прокурор Павел Панов, който упорства холандецът да бъде арестуван под стража. Той твърди, че има обосновано съмнение, че момчето е направило закононарушението и е налице заплаха да се укрие.

Пред съда Брууър споделя своята версия, като първо се извинява за своето държание. Бил е с другари и са пили бира. В един миг остава самичък, само че взема решение да продължи да обикаля града, само че малко по-късно схваща, че телефонът му е откраднат. Изгубва се и дълго време не може да се ориентира, с цел да стигне до жилището, който е бил нает от него и приятеля му. Отрича да е желал да подкупва служителите на реда, а изяснява ваденето на парите с обстоятелството, че в Холандия може да бъдеш санкциониран непосредствено на улицата, в случай че извършваш някакво безчинство. Признава, че е блъскал по вратата на магазина, само че тъй като е мислил, че това е входната врата към жилището му. Споделя, че до момента алкохолът не му се е отразявал по този начин, че има моменти, които не помни и че се съмнява, че някой е поставил нещо в питието му.

" Дневник " научи, че той е бил с охлузни рани, само че не помни от какво са били те.

Първоинстанционният съд с ръководител Мирослава Тодорова приема, че има обосновано съмнение, че Брууър се е опитал да подкупи служителите на реда. Мотивите за това са събраните показания на служителите на реда и на пристигналите на място СОТ-аджии, които настояват, че парите са били извадени от холандеца, без да бъдат поискани

Съдът прави уточнението, че Брууър е неосъждан, с вярна обществена интеграция.

Той учи и по едно и също време с това работи, нямал е противообществени прояви. Съдът постановява да му бъде наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 500 лв..

Мотивът е, че тази мярка няма да сътвори на обвинения повече ограничавания от нужните. Съдът приема, че сходна мярка би въздействала възпиращо на обвинения Брууър, защото всяко отклоняване от режима на мярката за неотклонение би представлявало съображение както за отнемането й в интерес на българската страна, по този начин и за постановяване на задържане под стража. Според правосъдният състав мярката е задоволителна, тъй като в случай че момчето напусне без позволение територията на страната, може да се стартира произвеждане по издаване на Европейска заповед за арест за формалното предаване на обвинения още веднъж у нас.

" Неизбежно тези последствия биха се отразили неподходящо на цялостния обществен статус на обвинения в Нидерландия,

в това число и на опцията да продължи образованието си, доколкото известие за актуалното произвеждане ще бъде изпратено и в образователното заведение, в което обвиненият се образова ", написа още първоинстанционния съд.

От съвещанието оказва се, че Куентин се образова към момента в университета, а също по този начин и работи в супермаркет.

Момчето заплаща гаранцията и е освободено. Но прокурор Пастованов от Софийска градска прокуратура взема решение да стачкува определението на градския съд пред апелативния съд. Съдебният състав е с ръководител Вера Цветкова, Маргарита Шарбанова и Петър Гунчев.

Пред втория съд отбраната на момчето обръща внимание на съда, че показанията на служителите на реда са с идентични фрази, което е нелогично житейски двама разнообразни субекта да се показват изцяло еднообразно. Според тях Брууър е желал да изясни нещо на служителите на реда преди да извади парите. А точно да опише за твърдяната от него санкция на място в Холандия и е оставил парите на стълбите.

Не е известно на какъв език са си комуникирали. Защитата декларира, че на момчето три пъти е бил осъществяван персонален обиск и изземване, като при първото такова деяние не е имало следващо утвърждение от съда, (нещо, което и първият съд отбелязва). Първо той е обискиран в 10:40 часа на 9 юни - денят на задържане. 20 минути по-късно е осъществен персонален обиск по закона за Министерство на вътрешните работи от главните очевидци - служителите на реда от първо районно. Същият ден след 20 часа е осъществен още един обиск по закона за осъществяванията на наказванията.

В ареста на него не му е била давана даже вода. Освен това декларацията, която той е подписал, че схваща в какво е упрекнат, евентуално не е била преведена, тъй като преводач му е обезпечен няколко часа, откакто е задържан.

Освен това отбраната прецизира, че в протокола за оглед на местоипроизшествие, който се изготвя от полицията, след края на изписания ръкописен текст няма подписи или знак " Z ", което разрешава да бъде осъществено дописване. Вторинстанционният съд приема, че по отношение на Брууър не е осъществено нарушаване с трите обиска, тъй като са по три разнообразни закона, а за оставеното празно място на протокола за оглед декларира, че не намира за подходящо направеното подстрекателство, че държавен орган (т.е. на досъдебното производство) може да си разреши дописване на документ.

Детaйл от историята е, че един от двамата служители на реда, задържали Брууър, е Кристиян Стоянов. През 2014 година " Господари на ефира " описа за случай, в който Стоянов твърдеше, че млада жена е скъсала униформата му при опит да бъде задържана. Впоследствие предаването излъчи фрагменти, от които ставаше известно, че Стоянов е инсценирал скъсването. Прокуратурата отхвърли да го проверява, а Европейският по правата на индивида осъди страната на санкция от 5500 евро поради този отвод.

Съдът не приема и показаното от отбраната авансово съглашение за подписване на контракт за наем - доказателство, че той няма да се укрие, като приема, че това е бъдещо нестабилно събитие. Защитата декларира и това, което първоинстанционният съд приема, че като жител на Холандия, той би могъл да бъде обезпечен на проверяващите органи у нас с издаването на Европейска заповед за арест.

Акцент в определението на съда е по какъв начин публичният интерес постоянно би трябвало да бъде поставян над персоналния, а и тъй като закононарушението се характеризира с висока социална заплаха и осъществяването му съществено заплашва публичния ред и устоите на държавността. Затова и съдът приема, че има обосновано съмнение, че е направил закононарушението и че може да се открие, също така казусът не се отличавал с фактическа и правна трудност и може да завърши в бързи периоди.

" Дневник " не съумя да откри прокуратурата за коментар по какъв начин върви следствието.

Брууър ще може да желае от съда смяна на мярката му за неотклонение едвам след шест месеца, или при настъпването на нови условия. Мярката му може да бъде променена когато и да е и от прокурора. През цялото време Брууър е съдействал на органите, като не се е опитал да се укрие, а в противен случай следял е дали прокуратурата ще стачкува и в случай че да, по кое време ще бъде съвещанието й. Държавното обвиняване пуска наново искане за неговото задържане в последния вероятен период за това, което отсрочва съвещанието на апелативния съд с няколко дни. Въпреки това, момчето се явява.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР