Кучето, за което се смята, че е ухапало жена преди

...
Кучето, за което се смята, че е ухапало жена преди
Коментари Харесай

Кучето, ухапало жена, не е безстопанствено

Кучето, за което се счита, че е ухапало жена преди два дни, не е без стопани. За него се грижат хора от квартала, най-малко дотолкоз, че да не е гладно. Давайки му храна обаче, те го притеглят да остане там.

При визитата на място са открити двете животни, за които потърпевшата споделя, че са се доближили към нея, след което е била нападната от едното. То не е показало експанзия към непознатите за него чиновници. В момента на инспекцията край тях предходна баба с бастун, която закачала животните, само че и нея не я залаяли. Тя пък обяснила, че четириногите не са рискови, тъй като в квартала ги хранели.

По случая е подаден сигнал от домоуправителя на блока, в който живее нападнатата пазарджиклийка. За да се избегнат последващи произшествия, считаното за зло куче ще бъде прибрано. Тъй като в града ни няма общински подслон, то евентуално ще бъде настанено в пансиона, построен от доброволци-зоолюбители в Мало Конаре, като ще им бъдат възобновени разноските.

Факт е, че захапване има, признава доктор Томов. Не се знае обаче при какви условия е станало. За да нападне едно животно, би трябвало да е предизвикано. А дали е нападателно едно куче, може да каже единствено специалист със съответната подготовка. Най-често тези набези са против хора, които са се държали зле с четириногото.

В момента в Пазарджик скитат към 30 псета, като не се знае какъв брой от тях са в действителност безстопанствени. Досегашните инспекции на общината демонстрират, че все има някой да ги храни. Затова и те се навъртат в региона, където получават ястие. За страдание обаче тези другояче доброжелателни хора не се сещат да създадат кастрация, с цел да се избегне появяването на ново потомство. А когато станат прекомерно доста, се оплакват. Същото е и с дребните. Като се родят, всеки им се радва, само че когато пораснат, основават проблеми и и стартират сигнали до общината.

Най-много са кучетата в квартал „ Изток “ и Индустриалната зона. Те обаче са в парцели на частни компании, където проверяващи не могат да влязат току-тъй.

Проблемът е мъчно решим и по друга причина - по този начин наречени „ кучешки туризъм “. В локалната администрация постъпват доста сигнали за бусове, от които се стоварват цели глутници, най-често – в региона на КАТ. Досега обаче никой свидетел не се е сетил да запише номер или други данни за подобен автомобил, с цел да бъда оголен причинителят.

Безстопанствените кучета са държавен проблем, споделя доктор Томов. В мнение на общината, поискано за правене на национална стратегия за безпризорните животни, се предлага създаване на подслон или даже повече от един във всяка област, които да работят под контрола на Агенцията по храните. Работещите сега организации са трансформирали активността си в печалбарство, по тази причина и общините заобикалят да употребяват услугите им, споделя ветеринарят. Той е уверен, че не се ли реши въпросът на държавно равнище, да се даде опция на всяка община да управлява казуса, той в никакъв случай няма да се реши.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР