Кучето ви е на седем или осем месеца и изведнъж

...
Кучето ви е на седем или осем месеца и изведнъж
Коментари Харесай

Точно това никога не сте предполагали за кучетата

Кучето ви е на седем или осем месеца и внезапно към този момент не ви слуша, също така, когато го повикате, то ви гледа предизвикателно и тича в противоположна посока? Рядко има притежатели, които не са претърпели това и учените поучават да не се притеснявате - кучето е в пубертет! Да, вярно прочетохте – ново изследване открива, че те също минават през този толкоз сериозен за юношите интервал.

То поддържа експертните рекомендации да се изчака този интервал да изтече. Според учените, кучетата минават през доста сензитивен интервал при започване на пубертета, който ги кара да се държат тъкмо като хората.

“Собствениците на кучета знаят от опит, че държанието им в юношеска възраст е друго от държанието на дребни и възрастни кучета “, споделя Барбара Смутс от университета в Мичиган.

Кученцата се привързват към хората като деца. "Но притежателите постоянно се усещат безсилни, когато те доближат юношеска възраст, а за множеството кучета това е към осемте им месеца ", споделя Люси Ашер от университета в Нюкасъл, която управлява проучването, оповестено в Biology Letters.

Също като тинейджърите, чиито тела са цялостни с хормони и чийто мозък претърпява огромни промени, кучетата в юношеска възраст могат да спрат да слушат стопаните си.

А притежателите реагират по разнообразни способи, споделя Ашер. Някои санкционират кученцата, други ги пренебрегват, а трети даже се отървават от тях. Според американските приюти за животни, тъкмо в тази възраст кучетата стават техни жители.

За да дефинира по какъв начин пубертетът трансформира държанието на кучето, изследователският екип е следил растежа на 70 женски овчарки, златни ретрийвъри и лабрадори, обучавани за евентуални кучета-водачи.

Кученцата се оценявали по това какъв брой са привързани или изискват внимание от полагащия грижи за тях, като да вземем за пример сядане до човек или проявление на мощни усеща, както и по признаците на страдалчество от разлъка, като трептене. Подобно държание демонстрира тревога и боязън.

Кучета с по-високи степени на двата критерия са влезнали по-рано в пубертета - на към пет месеца - спрямо тези с по-ниски степени, които влезнали в пубертета на към осем месеца.

Изследвания върху хора демонстрират, че младите девойки с неприятни връзки с родителите си влизат в пубертета по-рано. Следователно, както и при хората, кучетата с неприятни грижи демонстрират отклонения в репродуктивното си развиване.

"Това е забавно изобретение ", сподели Смутс.

За да тестват послушанието им, учените тествали кучетата първо на възраст пет месеца, а по-късно, когато са били на осем месеца. Кучетата били инструктирани да седят "неотменно " до своите пазители и до непознати.

Всички кученца в предпубертетна фаза бързо се подчинили и на двете лица, само че когато достигнали пубертета, те неведнъж отказвали да следват стопанина си, за това пък били подготвени да се подчинят на непознатия. Кучета, които не били крепко привързани към своя собственик, били още по-склонни да следват заповедта на непознатия. Точно като човешките тинейджъри.

Фазата на пубертета при кучета наподобява друга и съгласно изследване, извършено с 285 кучета-водачи, миналите го могат да бъдат по-лесно подготвени да водят от тези в пубертета.

Учените показват, че заради своята аналогия с тинейджърите, кучетата в юношеска възраст биха могли да послужат като модели за проучване на човешките еквиваленти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР