Кучетата са социални животни и обичат много хора, но обикновено

...
Кучетата са социални животни и обичат много хора, но обикновено
Коментари Харесай

Как кучетата избират своя любим човек

Кучетата са обществени животни и обичат доста хора, само че нормално си имат любим, който одобряват за техен собственик и избират пред останалите членове на фамилията. Как преценят обаче кой е обичаният им човек? И допустимо ли е да измененията съзнанието им?

Разбира се, всяко куче е друго, само че от Simplemost разкриват, че се ползват някои общи правила, които оказват въздействие върху избора на животинчето.

Социализацията има значение

Редица кучета се обвързват най-вече с този, който се грижи за тях по време на основния им интервал на социализация - сред раждането и шестте месеца. В тази възраст мозъците им са необикновено възприемчиви и техните ранни обществени прекарвания въздействат до края на живота им.

Ето за какво е толкоз значимо да се уверим, че нашето кученце има позитивно взаимоотношение с необятен кръг от хора, места и неща, с които желаеме да привиква.

Ако въпреки всичко домашният любим е попаднал при нас на по-късен стадий, не трябва да се тормозим. Докато ранните прекарвания са значими, продължителната социализация през целия им живот също има голямо значение.

Вниманието и привързаността

Повечето кучета са склонни да се привързват най-вече към лицето, от което получават най-голямо внимание. Например, в семейство с двама възрастни и две деца, лаещият придружител евентуално ще избра лицето, което го храни и извежда на разходка всяка заран и вечер.

Физическият контакт също подкрепя основаването на по-силна връзка сред кучето и индивида - тъй че не подценявайте силата на милувките и вниманието, което му отделяте, с цел да демонстрирате любовта си. За някои домашни любимци освен количеството на вниманието и привързаността имат значение, а и качеството.

Ключът е в асоциациите

Отвъд вниманието с обичаните им хора, кучетата основават връзка и по друга причина. Когато усети у човек източник на доброжелателност, то прави позитивна асоциация и се привързва по-лесно.

Положителни асоциации водят до по-успешни взаимоотношения. Защо мислите, че множеството кучета не обичат ветеринарите си? Защото ги свързват с нещо неприятно, което се случва в техния кабинет. Можем да сътворяваме приятни връзки, с цел да помогнем при образованието и социализирането на домашния любим.

Например, когато някой идва у дома на посетители, го срещаме с кучето си като го караме да му даде бисквитка. По този метод се основава незабавна асоциация (нов човек = лакомства), която оказва помощ на косматото ни другарче да свикне с нови хора в дома и да ги възприема за близки.

Човешката персона и породата на кучето

Срещали ли си в миналото куче, което наподобява и се държи като неговия собственик? Кучетата постоянно избират обичано лице, което дава отговор на личното им енергийно равнище и персона.

Някои породи са и по-склонни да се свързват с един човек, което прави по-вероятно любимецът им да бъде и единственият им непосредствен. Типичен образец са хрътките, кеърнтериерите, басенджи и шиба ину. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР