Кучетата повръщат поради много причини. Някои са сигнал за изключително

...
Кучетата повръщат поради много причини. Някои са сигнал за изключително
Коментари Харесай

Какво означава, когато кучето ви повръща

Кучетата повръщат заради доста аргументи. Някои са сигнал за извънредно съществено заболяване, а други не са толкоз притеснителни. Отдиференцирането на двете е мъчно, само че във всеки случай е добре да се прибегне до ветеринарен обзор.

Какво съставлява повръщането?

Повръщането е акт на принудително връщане на стомашното и чревното съдържимо (от най-горните отдели на тънките черва) по пътя през хранопровода и джука празнина. Добре е да знаем, че терминът повръщане е друг от регургитацията, която съставлява връщане на хапката от хранопровода в устата след нейното усвояване.

Във върнатата маса след повръщане се виждат жлъчка, стомашен сок и миризмата ѝ е кисела, до момента в който след регургитация не се регистрира съществуване на стомашен или злобен съставен елемент. Времето на двете феномени е друго – повръщането може да се реализира до няколко часа след хранене, до момента в който регургитацията се случва съвсем незабавно след усвояване.

Причини за повръщане

Списъкът може да бъде дълъг, само че най-честите аргументи за повръщане могат да са: гастрит /или смутен корем заради консумация на развалена храна или отпадъци/, усвояване на токсични растения, прекомерно бързо хранене, инфектиране на червата, разхождане и бягане незабавно след хранене, задръстване заради съществуване на непознато тяло. Ако превозвате кучето с автомобил, предстояща реакция заради ускорението е животното да повърне – това е постоянно срещан от стопаните проблем.

 Болно куче

Като вторична реакция повръщането съпътства рискови бъбречни болести, проблеми на черния дроб и панкреаса. Бъбречната непълнота е съпроводена с увеличение на количеството амоняк в организма, който нервира стомаха. Ако органите към стомаха са възпалени, физическата непосредственост може да провокира дискомфорт и в храносмилателния орган, защото болестния развой се популяризира.

В някои случаи приказваме и за неврологични болести – проблеми в междинното ухо, тумори в мозъка или менингит. Както и при някои хора, рисковите терзание и боязън могат да доведат до гадене и повръщане.

Правете разлика в повърнатите маси

Има два вида повръщане – в единия случай материала е кондензиран с късчета, а другия е гранулозен (различават се гранули). В първия случай парченцата са съвсем несмляна храна, която е престояла малко в стомаха и не е имало време да бъде обработена от киселината и ензимите в стомашния сок. Обикновено по този начин наподобява повръщаното на куче, което се е нахранило бързо и нетърпеливо или незабавно след хранене е отишло да тича.

Гранулозният вид, въпреки това, се асоциира с дълъг престой на храната в стомаха – не се отличават късчета. След акта на връщане на храната измежду полутвърдата маса ще забележите гранули, сходни на остарели зърна от кафе, или частици от кръвни съсиреци. И двете приказват за съществуване на кръв.

Повръщане на течност

Пенлива, слузеста или бистра течност – това са видовете повръщане, когато не участват късчета смляна или несмляна храна. Това най-често е симптом за по-дълбоко криещо се заболяване. Ветеринарят ви бързо ще асоциира този признак с недостатъци на бъбреците, черния дроб, панкреаса или изострен гастрит.

 Болно куче

Друга причина може да е наличие на езофагеален инстикт - също както при хората, страдащи от стомашни киселини. Често кучетата се лигавят, отделяйки солидни количества слюнка, и не трябва да се обърква с повръщане. Понякога кучешката кашлица бива толкоз мощна, че устата на животното се разпенва – тук експертът ще се насочи към респираторно, а не храносмилателно заболяване.

Кога е времето за терзание?

Когато кученцето е погълнало провокиращ сътрудник – треви, гнила храна, хартия или различен отпадък, най-вероятно ще се опита да ги повърне. При еднократни повръщания няма място за боязън, защото евентуално става въпрос за гастрит, който може да се лекува и у дома.

Хроничните случаи (два или повече епизода на повръщане) се третират с нараснало внимание. Разбира се, държанието на животинчето е основно за разбирането на цялостния проблем, в случай че има подобен. Летаргичното куче, чийто стомах е корав на пипане и по едно и също време с това отхвърля храна най-вероятно би трябвало да се заведе за обзор.

Специалистите предлагат недояждане на животинчето от 12 до 24 часа след повръщане, защото самата стомашна лигавица ще бъде раздразнена и при наново хранене може да се случи същото. След това последователно възвръщайте естествения режим на хранене, с присъединяване на меко сварени храни – да вземем за пример пиле или ориз, както и сирене.

Следете любимеца си за промени в държанието и съпътстващи признаци като диария – маркери за развиване на рисково заболяване. Дехидратацията е основната причина за терзание. Когато притежателят не обърне внимание на казуса в точния момент и не заведе кучето на ветеринар, животинчето се обезводнява и доста от естествените процеси в организма стопират да се реализират.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР