Кучетата опознават света чрез обонянието си. Техните способности отдавна се

...
Кучетата опознават света чрез обонянието си. Техните способности отдавна се
Коментари Харесай

Учени доказаха, че кучетата могат да надушат стреса по дъха на човека

Кучетата опознават света посредством обонянието си. Техните качества от дълго време се употребяват за разкриване на опиати и експлозиви. Сега обаче английски учени потвърдиха, че кучетата са способни да разпознаят дали сме уплашени по миризмата на потта и дъха ни, съобщава . 

Четири кучета - домашни любимци, предоставени непринудено от техните притежатели - бяха подготвени да " избират " една от трите ароматни кутии. За задачата 36 доброволци са били помолени да решат комплицирана математическа задача и да оповестят за равнищата си на стрес. Животните е трябвало да дефинират кои епруветки съдържат проби от потта на хора с високи равнища на стрес. И допълнително от 650 от 700 опита кучетата сполучливо са  идентифицирали проба от пот или мирис, взети от уплашен човек.

" Имахме доста доказателства, че кучетата могат да долавят миризми от хора, които са свързани с избрани медицински положения или болести, само че нямаме доста доказателства, че те могат да усетят разликите в нашето психическо положение ", сподели водещият откривател Клара Уилсън. 

Изследователите от Queen`s University Belfast се надяват тяхното изследване, оповестено в списание Plos One, да помогне при образованието на лечебни кучета. 

Според изследователката Клара Уилсън съществуват доста доказателства, че кучетата могат да долавят миризмите на хора, свързани с избрани болести. Досега обаче не е било потвърдено, че те са способни да разпознават психическото положение на индивида.

Експертите считат, че скоро четириногите другари на хората ще могат да оказват помощ на лекарите да откриват заболявания, в това число рак, диабет и даже коронавирусна зараза. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР