Кучетата могат да плачат от радост, когато се срещнат със

...
Кучетата могат да плачат от радост, когато се срещнат със
Коментари Харесай

Кучетата плачат от радост, установи японско изследване


Кучетата могат да плачат от наслада, когато се срещнат със стопаните си, откриха учени от университета Азабу в Токио, Япония, предадоха ДПА и Агенция Франс Прес. Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание " Карънт байолъджи ".

Учените под управлението на Такефуми Кикусуи са изследвали дали е допустимо освен хората, само че и четириногите им другари, да се просълзяват при мощни страсти.

" Установихме, че кучетата се просълзяват при позитивни страсти ", сподели Кикусуи. " Открихме, че евентуалният механизъм за това е отделянето на окситоцин ". Той съобщи, че до момента няма доказателства, че други животни се просълзяват от наслада.

Кикусуи се насочил към тематиката, откакто забелязал сълзи в очите на домашния си любим - женски пудел. Докато кърмела новородените си кученца, в очите на майката имало сълзи. " Това ме наведе на мисълта, че окситоцинът може да усилва просълзяването ", сподели Кикусуи.

Хормонът, създаван в мозъка, играе основна роля при раждане, както и при съжителстването при хората. Той провокира раждането, подтиква производството на кърма, усилва връзката сред майка и детето й, може да усили връзката сред сътрудници в двойка и да взе участие в построяването на доверие сред възрастните хора.

Предишни проучвания са установявали, че окситоцинът се освобождава и при взаимоотношения сред кучета и стопаните им.

Кикусуи и екипът му желали да открият дали кучетата плачат, когато се срещнат още веднъж със стопаните си след разлъка. Хипотезата им се удостоверила, като в това време било открито, че кучетата не се просълзяват при среща с непознати. Добавянето на окситоцин в очите на животните нараснало отделянето на сълзи.

Японските учени открили, че след пет до седем часа разлъка със стопаните, домашните любимци отделят доста количество сълзи в границите на пет минути след срещата.

Все още не е открито дали кучетата плачат при негативни страсти, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР