Кучешкият нюх е помогнал на хърватски археолози да открият погребения

...
Кучешкият нюх е помогнал на хърватски археолози да открият погребения
Коментари Харесай

Кучета помогнаха на хърватски археолози да открият погребения на 3000 години

Кучешкият усет е оказал помощ на хърватски археолози да открият погребения от желязната ера, датиращи от преди близо 3000 години, написа английският "Гардиън ".

Обучени кучета са надушили погребения, съдържащи човешки кости и артефакти, в региона на праисторическо барикада в планината Велебит на брега на Адриатическо море.

"Кучешкият нос явно не бърка ", споделя Ведрана Главаш, доцент по археология в университета в Задар и създател на изследване за този способ, оповестено в Journal of Archaeological Method and Theory.

Главаш разкрила няколко гроба в некропол покрай праисторическо барикада, датирано към 8 в.пр.н.е. Надявайки се да открие още, тя се свързала с Андреа Пинтар, която обучавала кучета за разкриване на гробове при престъпни следствия. Кучетата били отведени първо да подушат погребенията, открити предходната година. Те разкрили местата, въпреки че костите към този момент били извадени, а обектът бил изложен на дъжд, слънце и вятър след разкопаването.

След това кучетата били пуснати в региона и разкрили нови шест погребения.

Експертите считат, че потреблението на кучета може да бъде добър метод за идентифициране на археологически находки, който е по-безвреден от доста обичайни способи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР