Кученцата сменят козината си на възраст между 4 и 6

...
Кученцата сменят козината си на възраст между 4 и 6
Коментари Харесай

Смяна на козината при кучето - какво трябва да знаем

Кученцата сменят козината си на възраст сред 4 и 6 месеца, макар че този интервал варира в необятни граници от порода до порода и може да стартира на 12 седмици или когато вашето куче навърши една година.

Може да не забележите, че този развой се случва, изключително в случай че имате късокосместа порода куче. Промяната може да бъде и трагична. При някои породи кучета с дълга четина се следи интервал от няколко месеца, в които наподобяват малко разрошени или козината пораства на петна. При други породи, като помераните, може да са нужни до 2 години на кучешката четина да израсне при възрастните човеци.

Много хора имат вяра, че дългокосместите кучета, като коли, отделят повече четина от по-късокосместите кучета, като лабрадор и ретривър. Въпреки че дългата четина може да бъде по-забележима по облеклата или дивана ви, късокосместите кучета постоянно имат по-плътно окосмяване, което естествено води до повече следи при промяна на козината.

 Особености при промяната на кучешката четина

Може да се чудите дали количеството на обособяване на четина от вашето малко кученце е индикация за това, което ще се случи, когато порасне. Има кученца, които въобще не се скубят, само че ще стартират да отделят доста повече четина като възрастни, а други се скубят повече като дребни, в сравнение с като възрастни.

Цялостната и уравновесена диета на кучето, която включва верните витамини и хранителни субстанции, е значима за вярната и здрава четина при кучетата. Попитайте своя ветеринарен доктор за най-хубавата диета. И не забравяйте да му давате доста чиста и прясна вода, тъй като дехидратацията при кучето може да аргументи загуба на четина.

Има многообразие от разнообразни типове четки за ресане на кучета и е значимо да употребявате този вид, който е най-подходящ за типа на козината на вашия любим. Тя ще помогне и на двама ви при промяната на кучешката четина. Дайте му време да свикне с тази процедура - бъдете нежни и търпеливи, дайте му късмет да подуши четката, дайте му кучешка играчка, която да дъвче, до момента в който го сресвате, и го наградете с лакомство, когато завършите процедурата.

Прекомерната загуба на четина е признак на положение, наречено плешивост и може да бъде породено от бълхи, кърлежи, акари, гъбични или бактериални инфекции, болест на Кушинг или възпалителни болести на червата, дисбаланс на хормоните, погрешно хранене или стрес. Всички тези положения изискват диагностика и лекуване от ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР