“Куче православно”. Така сегашният президент на Украйна Петро Порошенко, още

...
“Куче православно”. Така сегашният президент на Украйна Петро Порошенко, още
Коментари Харесай

Настъпление на православния фронт

“Куче православно”. Така сегашният президент на Украйна Петро Порошенко, още в битността си на елементарен олигарх, се обърна през горещите февруарски дни на 2014 година към друга видна фигура от локалния олигархат – Вадим Новински. Случката, документирана на видео, датира от 20 февруари, когато в коридорите на Радата Порошенко, Новински и други известни лица разискват кървавата драма на Майдана. Новински, тогава депутат, укорява Порошенко, че дейностите на опозицията са довели до кървавата развръзка, на което тогавашния метежен олигарх го наскърбява жестоко за религиозната му принадлежност.
Сега, четири години по-късно, Порошенко, разколническият „ патриарх “ Филарет, вселенският патриарх Вартоломей и Съединените щати се готвят да взривят религиозния мир в Украйна, а евентуално да взривят и останките от страната. Въпреки някои не безпочвени очаквания от края на юли т.г. вселенският патриарх, наподобява, е решен да даде най-рано в близкия месец автокефалия на непризнатата за канонична от православния свят Украинска православна черква (УПЦ), основана от разколници при започване на 90-те години като контрапункт на УПЦ към Московския патриархат УПЦ (МП). Именно към нея принадлежи и въпросният Вадим Новински, който с изключение на пари и депутатско място във фракцията на „ Опозиционния блок “, има и огромно въздействие измежду духовните и миряните от УПЦ (МП). В самия завършек на юли Новински, а и надалеч освен той, предизвести, че в случай че Вартоломей даде автокефалност на УПЦ, това ще изправи Украйна на ръба на гражданската война на религиозна почва, а страната ще има нов късмет да се разпадне на няколко елементи. На същото мнение е и видният киевски политолог, шеф на Центъра за политически проучвания и конфликтология Михаил Погребински, който счита, че това ще докара до ерес освен в православния свят, само че и в украинското общество. Според него кървавите конфликти са неизбежни, тъй като локалните националисти, които имат оръжие, ще стартират силово да завземат храмовете и манастирите на УПЦ (МП), което ще срещне съпротивата на популацията.
Водени от желанието да предотвратят следващия братоубийствен конфликт, на 27 юли, в деня на покръстването на Киевска Рус, 250 000 православни украинци, които са към Московския патриархат, минаха в поразителен кръстен ход по киевските улици. Опитът на разколниците на Филарет, водени от Порошенко, да противостоят на това празненство на духа, се провали позорно. С административни ограничения бяха събрани едвам 20 000 души, сиротни души, водени само от подчинението на властта или от омразата към Русия и всичко съветско.
Не е загадка, че част, само че надалеч не по-голямата част от украинското общество, счита, че в случай че разколническата УПЦ получи автономия от Цариградския патриарх, това ще отдели още повече Украйна от Русия и това за тях е положително дело. Но то не е такова за по-голямата част от православните. УПЦ (МП) владее близо 11 300 храма от общо 28 000 в страната, а съгласно извършеното през 2016 година проучване на неправителствената Украинска социологическа работа 39,4% от православните са към Московския патриархат, 25,3% поддържат разколниците към Филарет, над 21% са към униатската Гръко-католическа черква, а останалите към по-малки църкви.
Това разположение на силите приказва, че разколниците могат да се наложат над болшинството единствено със мощ, което в сегашната обстановка в Украйна, където е забъркана избухлива амалгама от националистически въоръжени формирования, фашистки милитаризирани отряди, където степента на омразата към Русия е мярка за политическа благонадеждност, всичко това може да приключи с нова серпантина на гражданската война, само че към този момент освен в Донбас, а и в други източни, централни и южни области на страната.
Изглежда обаче тъкмо това е нужно на кликата в Киев и на нейните външни настойници от Съединени американски щати, които не престават да търсят нови и нови опити за провокации към Русия, а въпросът с вярата им наподобява съвършения вид да накарат Москва да се намеси силово в Украйна. Въпреки всички опасения, макар опитите за вразумяване и демонстрациите на украинските православни, след редица отлагания вселенският патриарх разгласи на 7 септември, че изпраща в Украйна двама свои представители – екзархи, от Съединени американски щати и Канада, в границите на подготовката за даването на автокефалност на разколническата УПЦ. Тъй като съгласно Руската православна черква единствено тя може да подари автокефалност на каноничната УПЦ (МП) и Вартоломей „ жестоко е нахлул в каноничната територия на Московски патриархат, от тази дата РПЦ се намира в открит спор с Константинопол, отхвърля да чете името на вселенския патриарх в храмовете, само че резервира към този момент евхаристийно общение с Вселенската патриаршия, най-малко до момента в който тя действително не разгласи, че дава автокефалност на киевските разколници.
Според съветски богослови Вартоломей се е направил на „ православен папа “, какъвто няма и не може да има в православието, жестоко е погазил канона, направил е разкол, като е декларирал, че единствено той има правото да взема решение проблемите в православието. Освен това, обяснявайки своята постъпка, Вартоломей се е позовал на събития от XVII век, когато Цариградската патриаршия позволява на Киевската метрополия да премине към Московската патриаршия. Тъй като обаче съветските попове пропуснали да упоменат името на вселенския патриарх по време на едно свещенодействие, то в този момент Вартоломей анулира един тип това решение с четиривековна отминалост и афишира, че и двете църкви в Украйна са неканонични и в този момент той ще ги оправи, кой знае за какво обаче в политическа сгода единствено на едната страна. От позиция на православните църкви обаче това не е просто спор за една митрополия сред две от тях. Става дума за това едната патриаршия, Цариградската, въпреки и първа в диптиха, да изземе вековни права на друга патриаршия, а точно, че единствено църквата-майка каквато е РПЦ за каноничната Украинската православна черква, може да дава автокефалия на самостоятелните по отношение на нея църкви. Богослови споделят, че на доктрина единствено Вселенският събор има цялостните и безапелационни права да дава самостоятелност на църквите, само че подобен не е събиран от 787 година През 2016 година трябваше да има нов събор, само че той се провали, защото част от църквите отхвърлиха да вземат участие, тъй като Вселенската патриаршия искаше този събор да узакони нейни разширени права за сметка на правата на поместните църкви, в това число и по въпроса за автокефалността.
Решението на вселенския патриарх може да докара освен до раздор в връзките сред Константинопол и Москва,

само че да докара и до ерес в православния свят

Конфликтът е кардинален и в този момент и двете страни ще чакат от всяка една от 15-те поместни църкви да вземе страна в това противостоене. Руснаците настояват, че към този момент са получили поддръжката на 11 от тях.
Интересно е, че до началото на гражданската война в Украйна Вартоломей намерено осъждаше разколниците на Филарет. След първата Оранжева гражданска война от 2004 година президентът Виктор Юшченко искаше от Вартоломей да признае независимостта на разколническата черква, само че вселенският патриарх отхвърли. Той отхвърляше и в последните години, само че съгласно наблюдаващите е почнал да трансформира мнението си не толкоз поради жалостивите вопли на Петро Порошенко, който си мисли, че по този начин ще усили рейтинга си преди изборите следващата година, откакто на сцената се появиха нови, могъщи, стимулирани и изпълнени с ненавист към Русия играчи.
Намесата на американците в Украйна, а тази страна сега в действителност е поета на директно ръководство от Вашингтон, неизбежно стигна и до проблемите на православието. „ Грях “ е един подобен превъзходен фитил, какъвто е разколът измежду православните украинци, да не бъде запален във време, когато американците водят война нападателно с Русия по всички фронтове и те го подпалват. Например посланикът на Държавния департамент по въпросите на религиозната независимост и Сам Браунбек още напролет е посетил Вартоломей в Истанбул, където по информацията на украинското издание „ Страна. уа “ са обсъждали въпроса за автокефалността на неканоничната УПЦ отпред с Филарет. В първата половина на септември, незабавно след скандалните изказвания на Вартоломей, Браунбек посети Украйна, дружно с Полша и Узбекистан. Целта на американците е явна – да бъде отслабена Руската православна черква, а затова и самата Русия, да бъде нанесен удар върху духовността на съветския народ.

Вселенският патриарх е според от Съединени американски щати

тъй като огромна част от паството му се намира точно в Северна Америка. По неофициална информация от украински медии точно с това Вашингтон притискал Вартомолей, че ще признае Американската православна черква, която Константинопол не признава, че Вартоломей ще загуби епархиите си зад океана и ще остане водач без индианци. Сега обаче, в случай че даде самостоятелност на подкрепяната от формален Киев неканонична УПЦ, Вартоломей получава шанса да получи надзор върху огромна част от православните християни и да усили фрапантно епархиите под негов надзор, а затова и ролята на Вселенската патриаршия в православния свят. Сделка, от която печелят всички, като се изключи самите православни от Украйна и Русия.
За американската връзка в разгръщащата се нова драма в Украйна свидетелства и държанието на Филарет. Той посети тези дни Държавния департамент на Съединени американски щати, където се срещна с асистент държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл. На срещата е бил обсъждан въпросът за основаването на украинска „ самостоятелна единна поместна православна черква “, която да служи за задачите на сигурността на страната. По-ясно от това пояснение за фактическата роля на Съединени американски щати в събитията, здраве му кажи. Филарет посети и авторитетния в Съединени американски щати Атлантически съвет, където изнесе лекция и искрено прикани американците да поддържат разколниците и то в случай че може преди президентските избори. „ Искаме това да стане тази година, тъй като Москва разчита, че през идната година, след президентските избори, може да пристигна на власт проруски президент, който да не е заинтригуван в основаването на единна автокефална черква “, цитират Филарет пред атлантиците от уеб страницата на Съюза на православните публицисти. Разколникът без разстройване в действителност си признава, че се извършва политическа поръчка и то съответно обвързвана с изборите за президент през 2019 година, на фона на пагубно ниския рейтинг на настоящия държавен глава. „ Работата е там, продължава Филарет, че става дума не за свободата на вътрешния църковен живот, а за общополитически и всемирен полезности и в тези въпроси църквата играе огромна роля “, разкрива изцяло същинските си цели разколническият лидер.
Много е евентуално на 15 октомври Вселенската патриаршия да даде на църквата на Филарет така наречен томос, документа за автокефалност. Големият въпрос е

какво ще предприеме Русия

тъй като цялата интервенция е проведена точно поради реакцията на Москва. Няма подозрение, че тя ще бъде упрекната за отговорна за евентуалните кръвопролития, даже те да са осъществени пред очите на целия свят от украинските националисти и нацисти. Това ще бъде главната цел на идната драма. Вторична цел ще бъде сплотяването на антируската част от украинското общество към президента Порошенко, който има огромна потребност от това точно сега.
Желанието на президента за втори мандат е толкоз мощно, че той разпореди с изключение на всичко друго да бъде преустановен договорът за дружба с Русия, който апропо дефинира и украинските граници, готви се анулацията и на други контракти, ново ограничение на транспортните връзки, вкарват се нови забрани за потреблението на съветския език на публични места, убиват се политическите съперници в Донбас. В визията на американците и Порошенко това са стъпки, които сигурно ще имат резултат – в случай че Кремъл не реагира, то той ще загуби, тъй като ще наподобява слаб в очите на личните жители, а в случай че реагира по някакъв метод, то незабавно Русия ще бъде показана като агресор, който мисли единствено злото на украинските херувими. Ситуация, която най-малко очевидно основава чувството за липса на потребен ход от страна на Русия. И тя се основава тъкмо в точния момент, откакто се обрисува ново стопляне на връзките й със западноевропейските страни.
От Москва ще се изисква виртуозно политическо, дипломатическо и военно-дипломатическо изкуство, с цел да реши задачата, в която хем да не се намесва силово в Украйна, както чакат Порошенко и американците, хем да отбрани позициите на РПЦ. Това наподобява мъчително решимо, тъй като мащабът на провокацията е голям и многопластов, в последна сметка при реализацията на отрицателния сюжет ще станем очевидци на ново принуждение против част от украинския народ, прикривано от Съединени американски щати, евентуално ще има нова бежанска вълна към Русия, ще забележим и ерес в православния свят, за който отново ще бъде упрекната Русия.


Снимка: Уикипедия
Активист от Евромайдана целува ръка на Филарет през 2014 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР