Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната, съобщава БГНЕС, цитирайки

...
Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната, съобщава БГНЕС, цитирайки
Коментари Харесай

Кубинците одобриха новата си конституция

Кубинците всеобщо поддържаха новата конституция на страната, оповестява БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.
На референдум за или срещу новия главен закон, 86.85 % са дали своят вот " за ", 9 % са били " срещу " и 4.5 % са пуснали невалидни бюлетини. Избирателната интензивност е била 84.4 %.
На изборите в Куба няма интернационалните наблюдаващи, само че жителите могат да следят броенето на гласовете в своя изборен регион.
Новата конституция постановява, че еднопартийната, социалистическа система в Куба е неотменима. Тя включва и ограничения, ориентирани към умерени стопански и обществени промени. Споменати са постановки като частна благосъстоятелност, задгранични вложения, дребен бизнес, интернет, право на юрист при арест и полово самоопределение.
Реконструира се държавното управление, като към този момент ще има министър-председател и се вкарва ограничаване на продължителността на мандата на президента.
Новата конституция провокира огромни диспути в Куба и в кубинската диаспора отвън рамките на островната страна. Според режима в Хавана, тя съставлява по едно и също време продължение на делото на революционния водач Фидел Кастро и отчитане на условията на новото време.
Католическата черква се разгласи срещу новата конституция, а дисиденти я дефинираха като още едно удостоверение, че ръководещата Комунистическа партия потиска кубинския народ.
Дебатите по главния закон започнаха на необятна основа, само че след това ръководещите упражниха цялостния си монопол над медиите, с цел да проведат акция за цялостно утвърждение на новата конституция.
Анализатори дефинират новия главен закон като опит да се даде опция на президента Мигел Диас-Канел по-добра основа за реализирането на промени в стопанската система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР