Кубинското правителство внася стотици микробуси и автобуси, за да облекчи

...
Кубинското правителство внася стотици микробуси и автобуси, за да облекчи
Коментари Харесай

Куба подсилва обществения транспорт, като репресира частните таксита

Кубинското държавно управление внася стотици микробуси и рейсове, с цел да облекчи възходящия дефицит на превоз в Хавана заради репресиите против такситата от частния бранш.

Заради хронично незадоволителната система за публичен превоз, кубинците в столицата от дълго време се доверяват на своите над 6000 частни таксита, доста от които са остарели американски коли, изключително тези, предлагащи споделени услуги по закрепени направления.

Комунистическото държавно управление обаче разгласява през юли редица нови, по-строги регламенти за частния бранш, включващи правила за такситата, като се стартира в Хавана от октомври.

Правилата принуждават водачите да вземем за пример да купуват минимално количество гориво от държавните бензиностанции с големи надценки, с цел да се ограничи черния пазар на гориво при спада на доставките на нефт от главния съдружник Венецуела. Те също фиксират цените за транспорт и споделени направления.

Някои водачи в Хавана настояват, че новите правила са толкоз задушаващи, че не им разрешават да изкарват прехраната си, по тази причина избират да се откажат от таксиметровия си лиценз.

Заместник-министърът на превоза Марта Орамас съобщи, че към 800 водачи към този момент са предали лицензите си.

" Мерките са в действителност тежки и всеки ден има по-голям напън по улиците с инспектори и полиция. Ще предам лиценза си ", признава пред Reuters водачът Хулио Гарсия.

Новите правила включват също по този начин и техническо прегледи, които " преносимият музей " на Хавана, включващ модели на Chevrolet, Plymouth и Ford от 50-те години на предишния век, мъчно ще премине. В резултат на това до момента са анулирани 2167 лиценза, показва Орамас.

Жителите на кубинската столица се оплакват през последните месеци от неналичието на транспортни благоприятни условия. Някои водачи се надяват, че като пресечен превоза могат да окажат напън върху държавното управление да преработи ограниченията.

" Добра вест за нашата Хавана е, че в края на декември и началото на януари ще дойдат 400 нови микробуса, които страната закупи в чужбина ", разгласи министърът на превоза Адел Изкиердо.

Карибският остров скоро ще получи 90 нови рейса, уточни министърът.

По-широкият набор от правила за частния бранш в Куба, влизащ в действие в петък, провокира терзания, че страната се отдръпва от пазарните промени, които са нужни, с цел да подкрепят усилването на застрашената й стопанска система.

Предприемачите и икономистите приветстваха решението на държавното управление да вдигне 2 от най-тежко подложените на критика ограничавания, които ще лимитират местата в заведенията за хранене до 50 и ще разрешат единствено един бизнес лиценз на човек.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР