Кубинското правителство изпитва недостиг на пари и във вторник започна

...
Кубинското правителство изпитва недостиг на пари и във вторник започна
Коментари Харесай

Куба за първи път продава коли втора ръка за долари

Кубинското държавно управление изпитва дефицит на пари и във вторник стартира да продава коли втора ръка в единствения пункт в Хавана. Това е първата сходна стъпка на страната с комунистическо ръководство и следващата в посока на доларазацията на сегмент от бранша търговия на дребно.

Стотина души пристигнаха да прегледат колите, а те бяха от най-различни марки и модели. Едва всеки двадесети кубинец има автомобил. Цената не е по джоба на доста жители в страната, в която междинната заплата е под еквивалента на 100 $ месечно.

Йоан Орландо Милиан, на 37 години, който прекарва времето си сред Маями и Хавана, споделя, че с дни е лагерувал, с цел да бъде първи на опашката за кола.

" Ще направя всичко за фамилията си. А това е добър вид за брачната половинка и децата ми в Хавана ", споделя той от прозореца на своята Toyota Land Cruiser модел 2011, която е купил за 80 000 $ - повече от два пъти над хипотетичната ѝ цена в Съединени американски щати.

За първи път през 2014 година Куба легализира продажбата и покупката на коли, създадени след революцията от 1959 година, само че в конвертируемо кубинско песо, което публично се приравнява към щатския $, въпреки да няма стойност отвън страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР