Кубинските власти обявиха национален траур за загиналите в самолетната катастрофа

...
Кубинските власти обявиха национален траур за загиналите в самолетната катастрофа
Коментари Харесай

Траур в Куба за жертвите на самолетната катастрофа край Хавана

Кубинските управляващи оповестиха народен печал за починалите в самолетната злополука край Хавана, заяви ТАСС, базирайки се на известие на Държавния съвет на карибската страна.

Повече от 100 души са починали в злополуката в Куба на Боинг-737 в четвъртък, съобщи Ройтерс, цитирайки очевидци, управляващите и медии.

Боинг 737 на кубинската компанията " Кубана де авиасион ", нает от дребна мексиканска самолетна компания, се разруши през вчерашния ден след политане от Хаван на път за град Олгин в източната част на Куба. Според кубински медии са борда е имало 105 души, в това число пет деца, и деветчленен екипаж, оповестиха кубински медии. Според други данни на борда е имало най-малко 110 души, отбелязва Асошиейтед прес.

Повече от 100 са починали. Първоначално бе обявено за четирима оживели. Според шеф на болница в Хавана в лечебното заведение са били докарани четирима потърпевши. Един е умрял, другите три оживели, всичките дами, са в тежко положение.

Самолетът се разруши малко след политане от Хавана и породи пожар, който бе сподавен. Жертвите се разпознават, сподели кубинският президент Мигел Диас-Канел.

Почти всички пасажери на разрушилия се край Хавана аероплан са били кубински жители, заяви ТАСС, базирайки се на локалния вестник " Гранма ".

Според вестника на борда е имало 105 души, най-вече кубинци, като се изключи петима чужденци и екипажа. Мексиканското министерство на известията и превоза сподели, че екипажът - двамата водачи и трите стюардеси, са били мексиканци. По-късно аржентинското външно министерство сподели, че измежду починалите има двама аржентински жители, съобщи АП.

Разбилата се машина е била взета от кубинската самолетна компания чартърен от дребна мексиканска самолетна компания Damojh, известна и като Глобал. Мексиканските управляващи оповестиха, че самолетът е бил Боинг 737-201, създаден през 1979 година, т.е. на 39 години.

Засега повода за злополуката не е ясна. Черните кутии още не са открити, заяви в Туитър организация Пренса Латина.

Напоследък имаше доста недоволства от кубинската самолетна компания заради закъснения и анулация на вътрешни полети. Според компанията това се дължи на механически проблеми със самолетите. В четвъртък първият вицепрезидент на Куба Салвадор Валдес Меса се срещна с управлението на " Кубана де авиасион ", с цел да разиска тези недоволства.

Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР