Кубинските избиратели ще участват днес в първия етап от всеобщите

...
Кубинските избиратели ще участват днес в първия етап от всеобщите
Коментари Харесай

В Куба днес се провеждат първите избори след смъртта на Фидел Кастро

Кубинските гласоподаватели ще вземат участие през днешния ден в първия стадий от всеобщите избори.

Над осемте милиона поданици на Куба са приканени да отидат до урните за първи път след гибелта на лидера на кубинската гражданска война Фидел Кастро преди година, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС. Населението на острова ще избира депутати в локалните органи на властта - общинските препоръки, което ще е първа крачка към възобновяване на състава на районните парламенти, а по-късно и на националния еднокамарен парламент.

В края на февруари 2018 година депутатите от новоизбраното Национално заседание ще дефинират ръководителя на Държавни съвет - държавният и държавен началник. От 2008 година този пост заема Раул Кастро, заменил по-възрастния си брат Фидел. Осемдесет и шест годишният Раул Кастро неведнъж е заявявал, че сегашният му петгодишен мандат отпред на страната, изтичащ през февруари 2018 година, ще е финален за него. Като най-вероятен негов правоприемник е апетитен 57-годишният първи заместник-председател на Министерския съвет на Куба Мигел Диас Канел. Същевременно се чака Раул Кастро да остане отпред на Кубинската комунистическа партия - единствената публична политическа партия на острова - до 2012 година

На днешните общински избори 27 200 претенденти ще се борят за 12 500 места. Депутатите в общинските препоръки се избират за период от две години и половина. Изборните бюра отварят в 7 часа локално време. Гласуването завършва в 18 часа. На 3 декември ще се състои втори тур в регионите, където никой от претендентите не получи повече от 50 % от гласовете. Фидел Кастро умря на 25 ноември предходната година на 90-годишна възраст. Вчера Куба означи първата годишнина от кончината му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР