Кубинските граждани одобриха нова Конституция на национален референдум, като така

...
Кубинските граждани одобриха нова Конституция на национален референдум, като така
Коментари Харесай

Кубинците одобриха нова Конституция с огромно мнозинство

Кубинските жители утвърдиха нова Конституция на народен референдум, като по този начин запазиха еднопартийната социалистическа система. Върховният закон също ще предлага скромни стопански и обществени промени, съобщи Ройтерс.

Председателката на Националната изборна комисия Алина Балсейро Гутиерез разгласи, че от 8,7-те милиона жители, които са попадали в изборните описи, 84,4 % са взели участие на референдума, който се организира в неделя.

Тя добави, че 86,85 % от гласоподавателите са одобрили новата Конституция, 9 на 100 са дали своят вот срещу утвърждението ѝ и 4,5 % са подали невалидни или празни бюлетини.

В съпоставяне, когато през 1976 година е утвърдена актуалната Конституция на Куба, 98 % от дееспособното население гласоподава: 99,02 % са дали своят вот " за ", като единствено 54 000 са изразили противоречие с измененията.

Правителството водеше усилена акция за приемането на новата Конституция, като настояваше, че тя продължава политиките на Фидел Кастро, като в същото време ги осъвременява. Критиците ѝ отвръщат, че по този начин комунистическата партия желае да се задържи на власт.

Някои от противиниците на конституцията гласоподаваха срещу утвърждението ѝ на референдума, до момента в който други приканиха да не се гласоподава, с цел да я делегитимизират. В рамките на акцията единственото пространство, в което опозицията можеше свободно да изрази мнението си, бе Интернет.

В страната бяха докладвани няколко случая на краткотрайно задържане и тормоз от страна на управляващите.

" Кубинското държавно управление взе участие в невиждана акция, с цел да обезпечи приемането на новата Конституция като метод да легитимизира както пазарните стопански промени, по този начин и водачеството на новия президент Мигел Диас-Канел и следреволюционното потомство ", съобщи американският професор и специалист по Куба Уилям Леогранде.

В Основния закон са въплътени промени, които адресират последователното отваряне на карибския остров след разпада на Съюз на съветските социалистически републики - припознати са частната благосъстоятелност, непознатите вложения, дребния бизнес, Интернета, правото на адвокатска отбрана при арест и други.

Новата Конституция също преструктурира държавното управление - учредява позицията " министър председател ", лимитира мандатите на президента и други.

" Това е поредна пропусната опция ", означи кубинскоамериканският предприемач Карлос Саладригас. " Малкото признати стопански промени не са задоволителни, с цел да доведат до стопански напредък и да привлекат вложения от чужбина в нужното количество ", добави той. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР