Кубик и половина студена вода на човек месечно ще се

...
Кубик и половина студена вода на човек месечно ще се
Коментари Харесай

Идея: 1,5 кубика вода месечно за социално слабо семейство

Кубик и половина студена вода на човек месечно ще се поставят на всяко обществено едва домакинство в България. Помощта ще бъде получавана за период от 1 година след кандидатстване с набор документи в обществените служби. Сметките ще се заплащат непосредствено от обществената работа към съответното ВиК. Водата над 1,5 кубика ще се доплаща от потребителя.
Това е едно от предложенията в плана за нов закон за водоснабдяването и канализацията, който приготвя Министерство на регионалното развитие и сега се съгласува с ВиК сдруженията, написа 24 часа.
В текстовете на плана е записано, че критериите, на които би трябвало да дават отговор обществено слабите, с цел да получават водни помощи, ще бъдат написани в обособена разпоредба взаимно със общественото министерство.
По всяка възможност те ще повтарят критериите за енергийни помощи - да имат под избран приход за предходните 6 месеца, да не са продавали или купували жилище през последните 5 години и така нататък
С плана на закон водомерите на сградните отклонения стават наложителни и те ще са апарат за комерсиално премерване. Индивидуалните водомери ще се регистрират както и до момента - всеки месец или на три месеца един път. Но разликата сред сбора от показанията на водомерите на жилищата и общия водомер на входа ще се разпределя съразмерно на всички жилища в жилищната постройка. Досега това бе единствено пожелателен текст в настоящия Закон заводите.
Освен това спирателните кранове ще се слагат наложително на границата на благосъстоятелност, там, където са общите водомери. Това ще разрешава на ВиК сдруженията да стопират водата на цели входове, в случай че сметките в тях не се заплащат.
В закона ще има горен предел за цената на водата. Той ще е подобен, че месечната сметка за вода на средностатистическо семейство да не надвишава 2,5% от средномесечния приход, подобен какъвто го дава Национален статистически институт за миналата година за съответната област.
Спорен остава моментът дали обособена комисия към КЕВР да контролира ВиК сдруженията - техните бизнеспланове, вложения, цени и прочие
Идея на Министерство на регионалното развитие: Отделна комисия в КЕВР да контролира ВиК услугите
Миналата година зам.-министърът на районното развиване с сектор ВиК Николай Нанков твърдеше, че това би трябвало да се прави от Министерство на регионалното развитие вместо както до момента - от Комисията за енергийно и  водно контролиране. В текстовете в този момент има и алтернатива да се сътвори нова регулаторна комисия, чийто състав да се избира и назначава от Народното събрание. Мотивът е, че Министерство на регионалното развитие е принципал на Националния ВиК холдинг, в който скоро ще влязат всички ВиК компании в страната и би се получило по този начин, че ведомството ще контролира своите лични сдружения.
Консултациите ще се организират до 19 май, след което текстовете на новия закон ще се пуснат за публично разискване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР