Куба се готви да признае пазара и частната собственост като

...
Куба се готви да признае пазара и частната собственост като
Коментари Харесай

Куба променя конституцията, за да приеме пазарната икономика

Куба се готви да признае пазара и частната благосъстоятелност като детайли на социалистическата си стопанска система: Националното заседание на националната власт стартира в края на предходната седмица да разисква промяна на конституцията без обаче да се отхвърля от идеологическите съществени.

Тази смяна цели, съгласно управляващите, да улесни нужното отваряне на стопанската система на острова за задграничните вложения и за частната самодейност, оповестена от Раул Кастро през 2008 година Само че " в Куба няма да има буржоазен завои ", акцентира наскоро кубинският президент Мигел Диас-Канел.

От влизането си в действие конституцията, която е призната през 1976 година, е била променяна три пъти. Бъдещият текст препотвърждава " социалистическия темперамент " на политическата, икономическата и обществената система, както и централната роля на единствената ръководеща партия - Кубинската комунистическа партия (ККП) - като " висша ръководеща мощ на обществото и страната ".

В новата конституция се чака " пазарът да има по-голямо значение и да играе водеща роля в икономическия и обществени план в Куба ", съобщи пред Агенция Франс Прес юристът Хосе Антонио Фернандес, който е експерт по конституционно право.

Текстът от 224 членове е направен от парламентарна комисия, ръководена от Раул Кастро и Мигел Диас-Канел, и би трябвало да бъде признат този уикенд от Националното заседание, а по-късно да бъде подложен на гласоподаване на референдум.

Частна благосъстоятелност

След четири десетилетия на стопанска система, която в огромната си част бе държавна, промените на Раул Кастро подтикнаха частното предприемачество, което дава работа към този момент на 591 000 души, съгласно формалните данни, а това са 13% от трудоспособното население.

Правителството, което беше спряло да дава нови лицензи за 30-ина от най-рентабилните действия, най-много за ресторантьорството, с цел да преразгледа регламента, наскоро още веднъж даде зелена светлина за тези начинания като в това време ускори контрола върху тях.

Проектоконституцията " признава ролята на пазара и на новите форми на благосъстоятелност, измежду които е и частната ", обобщи кубинският официоз в. " Гранма ". Това ще разреши да бъдат легализирани дребните и междинни предприятия.

В текста също се признава " значимостта на задграничните вложения за развиването на страната ", механизъм, който към този момент съществуваше, само че в този момент се добавя от държавните обществени вложения посредством смесени сдружения.
" Надявам се конституцията да ограничи пазара, тъй че той да разреши страната да се развива без да се задушава хуманисткият темперамент на революцията ", добавя Фернандес.

Премиер

Бъдещата конституция връща купата президент на републиката, чийто аналог сега е ръководител на Държавния съвет и на министерския съвет. Създава се и пост министър-председател, само че детайлностите по назначението на премиера към момента не са конкретизирани.

" Това няма да е каквато и да е фигура. Целта е без подозрение от президента да бъдат взети отговорности, свързани с изпълнителната или административната власт. Това би могло да разреши да бъде уравновесена концентрацията на управляващите ", разяснява Фернандес.

Бъдещата конституция ще даде повече права на общественост ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални), която дълго време бе дискриминирана на острова, твърди в. " Гранма ". " Надявам се, че главата, отдадена на фамилията, където ще залегне изцяло хетеросексуалното разбиране за фамилията, ще отвори малка врата за брака и осиновяването за всички ", акцентира юристът по конституционно право.

Новата конституция също така би трябвало да признае Куба като социалистическа, демократична, самостоятелна и суверенна правова страна. " Да се признае през 2018 година, че Куба е правова страна е доста скъпа победа за демокрацията. След това обаче би трябвало да дойдат и законите ", показва Фернандес.

Сред тях са " регулирането на политическите и обществените връзки, гаранциите в региона на човешките права, свободата на медиите, на словото и на мисълта ".

В обществените мрежи се бе разразил деен спор по тези тематики след наскоро произнесена тирада на президента Диас-Канел на конгрес на публицисти. В нея той разкритикува тези, които вършат публицистика отвън орбитата на страната.

" Човек или е, или не е и това е по този начин от времената на Шекспир ", съобщи Диас-Канел, имайки поради революционерите и припомняйки пътем, че идеологическите основи не са обект на конституционните промени. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР