Куба разкри мрежа за трафик на кубинци, за да се бият за Русия в Украйна

...
Куба разкри мрежа за трафик на хора, която е принуждавала
Коментари Харесай

Куба разкри мрежа за трафик на хора, която е принуждавала кубински граждани да се бият за Русия във войната в Украйна, каза нейното външно министерство, добавяйки, че властите на Куба работят за „неутрализиране и демонтиране“ на мрежата.

Изявлението от понеделник на външното министерство на Куба дава малко подробности, но отбелязва, че трафикантската мрежа действа както в карибската островна държава, така и в Русия.

„Министерството на вътрешните работи разкри и работи по неутрализирането и разбиването на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във военните сили, участващи във военни операции в Украйна ”, се казва в изявлението на министерството.

„Куба има твърда и ясна историческа позиция срещу наемничеството и играе активна роля в ООН в отхвърлянето на тази практика“, каза министерството според неофициален превод.

„Куба не е част от войната в Украйна. Той действа и ще действа енергично срещу всеки, който от националната територия участва в каквато и да е форма на трафик на хора с цел набиране на наемници, така че кубинските граждани да използват оръжия срещу която и да е страна.“

Руското правителство не е коментирало обвиненията.

В края на май руски вестник в град Рязан съобщи, че няколко кубински граждани са подписали договори с руските въоръжени сили и са били изпратени в Украйна в замяна на руско гражданство.

Не стана ясно дали изявлението на кубинското външно министерство е свързано с доклада от Рязан.

Миналата година Русия обяви план за увеличаване на размера на въоръжените си сили с повече от 30 процента до 1,5 милиона бойци, висока цел, затруднена от тежките, но неразкрити загуби на Русия във войната в Украйна.

Куба също каза в изявлението, че вече е започнала да преследва случаи, в които нейни граждани са били принудени да се бият в Украйна.

„Опити от този характер са неутрализирани и са започнати наказателни производства срещу лица, участващи в тези дейности“, се казва в изявлението.

Ал Джазира съобщи миналата година, че руското правителство, чрез наемниците на Вагнер, е вербувало сирийци да се бият заедно с руските войски в Украйна. Съобщава се, че хиляди в разкъсваната от война Сирия са изразили интерес да се регистрират.


През юни беше съобщено, че иракски гражданин е бил убит, биейки се с руските наемници Вагнер в Украйна.

Починалият, Абас Абутар Витуит, беше вербуван от затвор в Русия с обещанието, че присъдата му ще бъде заменена след службата му в Украйна.

Според съдебни документи, с които информационната агенция Ройтерс се запозна по това време, Witwit е бил осъден на четири години и половина затвор по обвинения в наркотици през юли 2021 г. от съд в руския град Казан.

Витуит е бил студент първа година в технически университет в Русия по време на осъждането му.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР