Куба представи вчера нови подробности по плановете си да преструктурира

...
Куба представи вчера нови подробности по плановете си да преструктурира
Коментари Харесай

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Куба показа през вчерашния ден нови детайлности по проектите си да преструктурира администрацията, съдилищата и стопанската система с конституционна промяна, която се чака да бъде утвърдена от Народното събрание този месец, предадоха АП и ТАСС.
 
Реформата на конституцията ще сътвори пост министър-председател наред с президента, разделяйки функциите на президента и ръководителя на държавното управление.
 

Президентът ще се избира от Националното заседание измежду депутатите за пет години, с право на не повече от два поредни мандата. Конституцията резервира Комунистическата партия като единствена политическа мощ в страната и показва, че комунистическата страна ще остане преобладаваща политическа мощ.

Проектът обаче дава ново самопризнание на свободния пазар и частната благосъстоятелност в кубинското общество и вкарва презумпцията за непорочност в правосъдната система.
 

В новата конституция за първи път ще бъде включена и възбрана на дискриминирането по сексуален симптом.-->
 
На 21-23 юли кубинското Национално заседание ще се събере на съвещание за разискване на промяната и след възможното утвърждение на депутатите планът за нова конституция ще бъде изнесен за гласоподаване на референдум.
 

Действащата конституция на Куба е призната през 1976 година и изменяна през 1992 година и 2002 година. С промяната от 1992 година Куба е оповестена за световна, а не за атеистична страна, напомня ТАСС.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР