Куба представи през уикенда нови подробности по плановете си да

...
Куба представи през уикенда нови подробности по плановете си да
Коментари Харесай

Куба планира конституционни реформи с фокус върху свободния пазар и частната собственост

Куба показа през уикенда нови детайлности по проектите си да преструктурира администрацията, съдилищата и стопанската система с конституционна промяна, която се чака да бъде утвърдена от Народното събрание този месец, съобщи Българска телеграфна агенция.

Реформата на конституцията ще сътвори пост министър-председател наред с президента, разделяйки функциите на президента и ръководителя на държавното управление.

Президентът ще се избира от Националното заседание измежду депутатите за  пет години, с право на не повече от два поредни мандата.

Конституцията резервира Комунистическата партия като единствена политическа мощ в страната и показва, че комунистическата страна ще остане преобладаваща политическа мощ.

Проектът обаче планува ново самопризнание на свободния пазар и частната благосъстоятелност в кубинското общество и на непознатите вложения като значим тласък за развиване. Въвежда се и презумпцията за непорочност в правосъдната система, демонстрират елементи на документа, оповестени в официоза „ Гранма “.

В новата конституция, която към този момент е утвърдена от компартията, за първи път ще бъде включена и възбрана на дискриминирането по сексуален симптом.

На 21-23 юли кубинското Национално заседание ще се събере на съвещание за разискване на промяната и след възможното утвърждение на депутатите планът за нова конституция ще бъде изнесен за гласоподаване на референдум.

Действащата конституция на Куба е приета  през 1976 година и изменяна през 1992 година и 2002 година. С промяната от 1992 година Куба е оповестена за световна, а не за атеистична страна.

Предложенията за промени идват съвсем три месеца, откакто Мигел Диас-Канел (58 г.) пое президентския пост от революционното потомство водачи – Раул Кастро и преди този момент именития му брат Фидел Кастро, който умря през 2016 година

Ако бъде утвърдена, текстът планува Диас-Канел да остане президент, като мандатът на този пост ще продължи да бъде 5 години с опция за два мандата най-много.

Куба ще възобнови разрешителните за работа в частния бранш, които в този момент в действителност са замразени. Това обаче ще става под засилен надзор, който главно ще визира заведения за хранене, таксита, строителството, отдаване на жилищна повърхност чартърен.

Островът на свободата има дребен, само че витален частен бранш, който ангажира 13% от работната мощ на страната.

Засиленият надзор ще изисква от частниците да употребяват банкова сметка, която да записва всички интервенции, да се заплащат налози и да демонстрира правда на приходите. Бизнес лицензите ще се издават за един човек, с цел да се избегне трупане на персонално благосъстояние.

Раул Кастро отвори път за развиване на дребен частен бранш в Куба, само че ясно разгласи през 2016 година, че „ няма да бъде позволена концентрацията на благосъстоятелност “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР