Куба без Канел, Европа без Борел!“С този лозунг няколко десетки

...
Куба без Канел, Европа без Борел!“С този лозунг няколко десетки
Коментари Харесай

Протестиращи: Куба без Канел, Европа без Борел!

„ Куба без Канел, Европа без Борел! “

С този девиз няколко десетки кубински емигранти от редица европейски страни стачкуваха през днешния ден в Брюксел. Гневът им бе ориентиран както против кубинския президент Мигел Диас-Канел, по този начин и против висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.



Поводът бе почналата през днешния ден в Брюксел среща на върха сред Европейски Съюз и Общността на латиноамериканските и карибските страни. За присъединяване в нея дойде и Диас-Канел. Протестиращите се бяха събрали на площад „ Шуман “, тъкмо до постройката на Европейския съвет, където се организира форумът.

„ Убиец! “ и „ Ш...н Диас-Канел! “, крещяха още кубинците по негов адрес.

„ Освободете 1066-имата “, гласеше надпис на фланелката на кубинска активистка.

Толкова са сега политзатворниците на карибския остров, обясниха протестиращите пред Клуб Z.

От време на време те запяваха кубинския народен химн, както и песента Patria y vida („ Родина и живот “). Нейни създатели са няколко кубински рапъри и тя е контра на известния революционен девиз Patria o muerte („ Родина или гибел “).

Жозеп Борел пък бе разгласен за съизвършител на кубинската тирания. Повод бе скорошната му аудиенция в Куба. Миналата седмица Европейският парламент одобри резоюция, в която го упрекна в прекомерно меко и угодническо държание пред режима в Хавана и отвращение да се срещне с дисиденти и близки на политзатворници.


Венецуелци настояха да няма повече безотговорност за режима на Николас Мадуро.
Освен кубинци на митинга имаше и венецуелци, които стачкуваха против режима на Николас Мадуро. Самият Мадуро не пристигна в Брюксел. На срещата Венецуела е представлявана от вицепрезидентката Делси Родригес.

Протестираха даже няколко бразилци. Те бяха недоволни от президента си Инасиу Лула и го упрекнаха в другарство с Диас-Канел и Мадуро, както и в безгрижие към ориста на Украйна. Преди три месеца Лула предложи на Киев да се откаже от Крим и излезе със собствен кротичък проект, който обаче бе отритнат от Володимир Зеленски.
 " Бразилия, нещо за Украйна? ", гласи въпросът на плаката.Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР