КТ Подкрепа ще предложи първите пет дни от болничните да

...
КТ Подкрепа ще предложи първите пет дни от болничните да
Коментари Харесай

КТ Подкрепа иска първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите

КТ " Подкрепа " ще предложи първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите. Това разгласи на брифинг в Народното събрание Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ " Подкрепа " след провелата се работна среща с парламентарната група на " Воля ". Партениотис изясни, че предлагането ще бъде направено по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, написа novini.bg.

Двата синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ са в протестна подготвеност по отношение на оповестеното, само че невнесено предложение първият ден от болничните да остава за сметка на служащия от 1 януари 2020 година

Очаква се изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, където казусът с болничните да бъде разискван, изясни Партениотис.

" На идния НСТС ние ще желаяме размерът на интервала, който да бъде покриван от работодателите да бъде повишен от три на пет дни. Нещо, което като положителна процедура следим в по-голямата част от страните на Европейски Съюз ", сподели той.

Партениотис изясни, че мярката първите три дни от болничния да са за сметка на работодателите е била придружена с други отстъпки от страна на тогавашното държавно управление на Сергей Станишев.

" Тогава точно през 2008 година беше понижена осигурителната тежест на 6,5 пункта, беше въведен плоският налог, беше въведено нарастване на пенсиите с 10 %. Част от тези ограничения се свързваха с опцията работодателят да поеме първите три дни ", разяснява той.

Партениотис благодари на народните представители от " Воля " за това, че не са припознали " сепаративната договореност сред страната и някои от работодателските организации - първият ден от болничните да не бъде заплатен ".
Кръстина Таскова съобщи, че " Воля " ще продължава да упорства за отпадане на уговорката на работодателите да заплащат първите три дни от болничния и поемането им напълно от Национален осигурителен институт.

" За нас е извънредно значимо бизнесът да не бъде натоварван с тези заплащания и в действителност прикрито да бъдат повишавани налозите му ", разяснява тя. Таскова означи, че от " Воля " са изрично срещу - първият ден от болничния да остава за сметка на чиновниците.

Ася Гонева от КНСБ разяснява в тази връзка, че за в този момент има единствено медийна изява на министър-председателя и няма нищо друго, което да указва, че противоречивата смяна с болничните няма да се случи.

Ивелин Желязков от АИКБ изрази поддръжка за импортираните от " Воля " законови текстове, с които отпада уговорката на работодателите да изплащат първите три дни от болничните. Той съобщи, че чака работещи ограничения за надзор на болничните листове, които в последните години се усилват, в противоположен случай ще изоставен НСТС.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР