КТ Подкрепа категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат

...
КТ Подкрепа категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат
Коментари Харесай

КТ Подкрепа има готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

КТ " Подкрепа " изрично възразява против опитите българските служащи да бъдат оставени без всевъзможни доходи точно в дните, в които имат най-голяма потребност от тях. Това е тежко посягане против обществените и осигурителни права на българските жители. Това се показва в позиция на Конфедерацията на труда " Подкрепа " по отношение на решение на съдружния съвет на ръководещите от 14 ноември първият ден от краткотрайната неработоспособност /болнични/ да не се заплаща от работодателите от 1 януари 2020 година и да остава за сметка на работещите, оповестена на уеб страницата на синдикалната организация.

Според синдиката тази мярка ще принуди жителите да вървят на работа заболели и по този начин да заразят и сътрудниците си. Според лекари, това ще стимулира хората да не употребяват болнични за остри заразни болести с доста висок контагиозен показател, с което директно ще способстват за развиване на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличение на затрудненията от тези заболявания. Последното ще докара до внезапен растеж на разноските за лекуване и предварителна защита.

От КТ " Подкрепа " считат, че " от погледа на ръководещите се изплъзва към момента съществуващата процедура работодатели да " икономисват " разноски за заплати, като принуждават служащи да си взимат болнични, само че да не престават да вървят на работа. Стана прочут и един новаторски бизнес " модел " - над 400 компании единствено в София са кухи, основани са само за да източват осигурителните фондове на Национален осигурителен институт. Това е основният проблем на системата и той по никакъв метод няма да се реши с в допълнение орязване на правата на служащите ".

Осъждаме опитите за следващ път да бъде заобиколен Националният съвет за тристранно съдействие, с цел да не се чуят изобщо позициите на национално представителните синдикални организации, се показва в позицията. Ако в тристранния съвет няма да се разискват базови правила, засягащи изискванията на труд, възнагражденията и обществената мрежа за служащите, той се трансформира в място за проява на двуличие, в изпразнен от наличие орган и досадно обвързване на ръководещите, до момента в който значимите решения се взимат на четири очи другаде, считат от синдиката. Управляващите слагат под въпрос смисъла от съществуването на Националния съвет за тристранно съдействие изобщо, допълват от " Подкрепа ".

В 25 от всички 28 членки на Европейски Съюз бизнесът покрива най-малко част от компенсациите на болните си чиновници, се показва в позицията. Не единствено това - в 11 страни работодателите заплащат над 30 дни болнични. Да, промяна в действителност се постанова, само че в противоположната посока - на разширение на интервала, който се покрива от бизнеса, считат от " Подкрепа ". Време е работодателите да поемат отговорността към личните си чиновници, с цел да може държавният застрахователен фонд да си разреши нарастване на майчинството най-малко до размера на минималната работна заплата, показват от синдиката

КТ " Подкрепа " упорства министър председателят Бойко Борисов да се запознае с техните причини в незабавен порядък, защото срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември. От синдиката припомнят, че дружно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя. В случай, че такава среща не се състои и/или сходно предложение бъде включено сред първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното публично обезпечаване, заявяваме, че имаме подготвеност за овакантяване на Националния съвет за тристранно съдействие и образуване на всеобщ, народен митинг на работещите български жители, се показва в позицията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР