КТ "Подкрепа" категорично се противопоставя на идеята, макар и в

...
КТ "Подкрепа" категорично се противопоставя на идеята, макар и в
Коментари Харесай

КТ Подкрепа се противопоставя на идеята да се увеличи извънредния труд до 300 часа годишно

КТ "Подкрепа " изрично се опълчва на концепцията, въпреки и в границите на груповото трудово договаряне, да се позволява увеличение на допустимия ексклузивен труд до 300 часа годишно. Това се показва в мнение на КТ "Подкрепа " по предложенията за промени в Кодекса на труда, предоставени за разискване на съвещание на Комисията по трудово законодателство към Националния съвет за тристранно съдействие на 1 юли 2020 година Становището е публикувано на Facebook страницата на Конфедерацията.

В момента могат да се поставят до 150 часа ексклузивен труд годишно. Социалното министерство предлага посредством групово трудово договаряне допустимите часове да станат до 300 годишно.

Синдикатът упорства да бъде ясно маркирано, че изключителният труд е поначало забранен; и, че ограничението на оптималната дълготрайност на труда (това класическо завладяване на трудовото право) е в полза на цялото общество. "Настояваме законодателят да се преценява с обстоятелството, че служащите и чиновниците са живи същества - и да не позволява законово занижаване полезността на човешкия живот! Изразяваме острия си митинг против отстъпването от сходни типичен трудови стандарти ", се декларира в позицията.

От КТ "Подкрепа " не са съгласни и законодателят да отстъпва и от пълномощието на изпълнителната власт да дефинира категориите служащи и чиновници, за които са използвани институтите на дежурството и разположението. Опитът за пробутване на порочната процедура същите да бъдат въвеждани единствено със заповед на работодателя, без никакво обвързване с характера на работа и организация на труда, е неприемлив, считат от Конфедерацията.

От синдиката са и срещу да се трансформира съществуващото обвързване на работодателя да обезпечава на работещите през нощта служащи топла храна.

"Не можем да не изразим взаимност с по този начин наречените "еднодневни служащи ", на които продължава да се отхвърля правото един ден работа да се зачита за един ден трудов стаж ", декларират още от Конфедерацията.

В позицията се показва, че КТ "Подкрепа " показва кардинално утвърждение по отношение на множеството от препоръчаните промени. Впечатление вършат напъните да бъде прецизирана уредбата на груповото трудово договаряне, означават от синдиката. От КТ "Подкрепа " приветстват и опитите да бъде усъвършенствана административно-наказателната политика, само че означават, че не са намерили място настойчивите оферти на Конфедерацията за мащабиране на глобата съгласно икономическите мащаби на предприятието-нарушител.

"Отнасяме се с почитание към напъните да бъде организиран статутът на някои категории от командировани служащи, трудоустроените, бременните работнички и служителки ", показват от синдиката.

КТ "Подкрепа " показва и удовлетворение от желанието най-сетне българското трудово законодателство да бъде приведено в сходство с европейското по отношение на оптималните възможни референтни интервали при сумирано пресмятане на работното време. "С това ще бъде комплициран завършек на една неправда, за която КТ "Подкрепа " сигнализира от години, допълват от синдиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР