КТ Подкрепа и КНСБ ще започнат национална подписка от името

...
КТ Подкрепа и КНСБ ще започнат национална подписка от името
Коментари Харесай

Подкрепа и КНСБ започват национална подписка за по-добре платен нощен труд

КТ " Подкрепа " и КНСБ ще стартират национална подписка от името на българските синдикати измежду работещите в България, както и измежду жителите, за нарастване спомагателното възнаграждение на нощния труд, ограничение на неговото полагане единствено в производства с непрекъсваем индустриален развой. Подписката ще бъде и с искане за смяна в механизма за сумираното пресмятане на работното време и гарантиране действителното отчитане и възнаграждение на изключителния труд. Това оповестиха от пресцентъра на КТ " Подкрепа ".

Инициативата е продължение на дългогодишната акция на КТ " Подкрепа ", взаимно със СФСМВР и БЛС " За почтени условия и възнаграждение на нощния труд ", доразвита в партньорство с КНСБ.

Сегашната стойност от 0,25 лева на час на спомагателното заплащане за нощен труд е избрана през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лв..

През април предходната година КТ " Подкрепа " почна акция за ограничение на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със мнение, че нощният труд трайно поврежда здравето на служащите и би трябвало да се ограничи, изясни при оповестяването на акцията Здравчо Здравчев, ръководител на Национална федерация " Техническа промишленост, просвета, информатика " към КТ " Подкрепа ".

Според КТ " Подкрепа " осъществените многочислени проучвания на полагащите нощен труд откриват нарастване на риска от болести на сърдечно-съдовата система с 40 на 100, с три пъти от рак на простатата, с 30 на 100 от рак на гърдата, с 40 на 100 от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните опасности са свързани с проблеми в фамилията, обществена изолираност и като разследване репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски проблеми.

С нощен труд са заети над 400 000 души в България.

Подробности за самодейността ще бъдат дадени на следващия ден от президентите на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров. Събитието ще се състои от 11.30 часа в Конгресен център " ГЛОБУС " в постройката на КНСБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР