КСНС сякаш се появи малко неочаквано в рамките на тази

...
КСНС сякаш се появи малко неочаквано в рамките на тази
Коментари Харесай

Калин Славов: Борбата с корупцията се оказва сериозната тема на политическата битка

КСНС като че ли се появи малко ненадейно в границите на тази тематика, изрече мнение той и напомни, че концепцията на този съвет е да бъде форма на координирана държавна реакция в обстановки, свързани с националната сигурност.

Президентът стимулира съвещанието с обстоятелството, че съгласно него има извънредно дълбока рецесия на доверие към държавността, което може да докара до рецесия, прерастваща в опасност за националната сигурност. Според Славов обаче това е претекст, с цел да се случи една политическа борба, която има своето начало обратно във времето.

„ Ако президентът на територията на Консултативния съвет желае „ да даде стълкновение “, въпреки това ръководещите също са в доста положителни позиции на този съвет. Не бих очаквал сходни дейности, каквото се случи на предишен съвет – да бъде бойкотиран. В добра позиция са, тъй като те имат какво да кажат. Политическите дейности, тези на ръководещите са налице. От официална позиция те като че ли съумяват да сложат рамка на казуса и оттук насетне би трябвало да се чакат дейностите на институциите. Това е огромният въпрос – чакаме ли институциите да бъдат ефикасни или не “, разяснява Калин Славов в предаването „ Неделя 150 “.

Той бе безапелационен, че европейският мониторингов механизъм върху страната ни е напълно политически инструмент. По думите му и двете страни в него имат изгода от това той да престане да бъде употребен.

Според него „ Апартаментгейт “ се е трансформирал в скандал значително поради ценностна система.

„ Появи се скандал през един култ за българина – апартаментът. Корупцията беше преведена на езика, който жителят схваща и който в границите на неговата ценностна система е измерителят за триумф или крах – съществуването или отсъствието на апартамент “, разяснява той.

Славов изброи случаи на систематизиране на огромни суми, без това да става транспарантно и без от това да е последвал скандал. Принципните проблеми обаче остават, съобщи той и добави:

„ Големият проблем е, че олигархията, българският бизнес в тази му част, която е обвързвана с разпределението на обществени средства, сега се усеща уютно. Няма напрежение сред властимащи и бизнес “.

Калин Славов чака идващото поле, на което да се разразят съществени кавги, да бъде лобисткото законодателство. Той разказа сегашната обстановка:

„ Законодателство на парче, законодателство за съответни случаи, законодателство даже за съответни персони. Това единствено по себе си взривява цялата правна система. Започваме да живеем в страна, в която правото съществува единствено номинално “.

Той е безапелационен, че е належащо антилобистко законодателство час по-скоро.

Славов добави още, че в правната комисия към този момент няма задоволително адвокати, което приказва за отношението на ръководещите към законодателния развой и ролята на Народното събрание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР