Ксавие и Олга Марсенак се оттеглят от ръководните си позиции

...
Ксавие и Олга Марсенак се оттеглят от ръководните си позиции
Коментари Харесай

Върти ми се една муха

Ксавие и Олга Марсенак се отдръпват от управителните си позиции в TELUS и основават стартъпа Nasekomo

© Надежда Чипева Още по тематиката
Nasekomo е българският победител в надпреварата Chivas Venture

Компанията ще се състезава на интернационалния край в Амстердам
13 яну 2018
Голямото завръщане

Все повече учещи или работещи в чужбина българи търсят благоприятни условия за развиване в родината
29 сеп 2017 Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Черните мухи (от англ. - Black Soldier Fly) са измежду насекомите, пазители на околната среда. Техните ларви в границите на едвам три седмици могат да оползотворят голямо количество органически боклук, който в противоположен случай би отделил токсични за хората парникови газове. Така ларвите нарастват с до 7 хиляди пъти, като тъкмо в този стадий от виталния си цикъл откриват редица забавни бизнес благоприятни условия.

В началото на предходната година тези инсекти притеглят вниманието на дългогодишните мениджъри и бизнесмени Олга и Ксавие Марсенак дружно с биолозите Селин и Марк Болар. Още неразвит и с занапред установяващи се регулации, бизнесът с черни мухи може да се трансформира в милионна промишленост, която да компенсира намаляващите хранителни запаси в селското стопанство. Изхождайки от тези изследвания, четиримата сътрудници основават първата в Източна Европа компания за разграждане на органични боклуци посредством ларвите на черната муха, които след това могат да бъдат употребявани за високопротеинова храна в отглеждането на животни. " Насекомо " АД, чийто бранд NASEKOMO, е и българският победител в интернационалното надпреварата за обществено виновни бизнеси Chivas Venture, а в края на май на огромния край в Амстердам ще се състезава за част от наградния фонд от 1 млн. $.

От аутсорсинга към инсекти

Професионалният път през последните 14 години на Олга и Ксавие Марсенак е обвързван с аутсорсинг промишлеността. Те са измежду съоснователите на компанията CallPoint New Europe, която през 2012 година беше добита от канадския колос TELUS International, а Ксавие Марсенак става президент на компанията за района. Двамата не престават да заемат управителни позиции до края на 2017 година, когато се отдръпват от оперативната активност на TELUS. " Искахме да стартираме нов план, само че за нас беше значимо да не е просто общоприет бизнес, който да цели бърза възвръщаемост, а да има и обществен принос ", споделя пред " Капитал " Олга Марсенак.

След задълбочено изследване на опциите двамата бизнесмени попадат на информация за бизнеса с инсекти, който все още се развива в две направления. Едната е потреблението на инсекти в човешката хранителната индустрия, а другата - за храна на животни. Тъй като първата ниша към момента няма ясни регулации за развиване в Европа, те се концентрират върху производството на храна за риби посредством култивиране на богатите на протеини ларви на черната муха. Именно по този начин се ражда и концепцията за NASEKOMO. Олга и Ксавие Марсенак ръководят бизнес процесите в компанията, а французите и биолози по обучение Селин и Марк Болар се концентрират върху научната част от плана.

Малките черни бойци

Черната муха населява топли местности, най-често Африка и Южна Европа. Насекомото обаче се среща в по-малки популации в Гърция и даже в някои елементи на България. Мухата има муден летеж, зрялата й възраст продължава към 8 дни, през които не употребява храна, а единствено вода, което я прави и изцяло безвредна за хората. Една женска снася до 900 яйца, а в развиването си минава през четири етапи (виж инфографиката), като най-ценни за задачите на бизнеса са ларвите. За малко време те могат да усвоят огромно количество биоразградими боклуци, увеличавайки 7 хиляди пъти първичния си размер. " Важно е отпадъците да бъдат единствено растителни, без останки от човешка консумация. Пример за такива са плодовите боклуци от цех, производител на сокове, или остатъчната каша от бирените фабрики ", изяснява Олга Марсенак.

След две до три седмици консумация на отпадъците телесната маса на ларвите става наситена с протеини и те са подготвени за следваща обработка. Замразени, изсушени или сложени в гореща вода, те се трансформират в източник на протеини, наложителни при развъждането на риба или други селскостопански животни.

Бизнес моделът

Макар все още да са още в тестов интервал с малцина черни мухи, от NASEKOMO целят създаване на мрежа от фабрики, в които да отглеждат насекомите и след повишаване на ларвите им да ги преработват в подобаваща добавка към храната на рибите. Основателите на компанията изясняват, че в един централен цех ще се прави размножаването на мухите. Произведените яйца ще се откарват към по-малки фабрики, намиращи се наоколо до заводи, които отделят огромно количество органични боклуци и точно там ларвите ще се развиват. " Отпадъкът би трябвало също да има предварителна обработка до постигане на кашообразна и не прекомерно мокра субстанция. Към него може да се постави и добавка, тъй че ларвите да имат повече от един или различен тип протеин ", прецизира Олга Марсенак.

Когато доближат нужния размер, се транспортират назад до централния цех, където 10% от тях ще бъдат връщани, с цел да продължат цикъла на възпроизвеждане, а остатъкът ще бъдат модифицирани в протеинови добавки. " Около 10 тона мокри органични боклуци водят до производството на един звук последна продукция протеини. Нашата упоритост е да произвеждаме хиляди тонове последна продукция и предвиждаме към завода да има източници на 20-30 хиляди тона органични боклуци, с цел да може моделът ни да работи ", изяснява Ксавие Марсенак. Готовата продукция NASEKOMO ще продава на ферми за риба, които търсят субстанции, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

Към момента храната на рибите е формирана главно от соя и дребни рибки, чиито цени непрекъснато варират според от климатичните условия, размерът на произвеждане и търсенето. Според Марсенак в последните 15 години цената им е повишена 5 пъти, което надлежно се отразява и на крайната цена на рибата за потребителите. Преработените протеини от ларвите на черната муха обаче биха държали относително постоянна цена, а при огромно произвеждане е допустимо да бъдат даже по-евтина опция, защото само зависят от количеството органични боклуци, което с годините се усилва. " За момента рибната промишленост е единствената пазарна ниша, защото европейските регулации към момента лимитират производството на протеинови добавки от инсекти за други животни ", добавя съоснователят на NASEKOMO.

Сега в Европа работят няколко конкурентни компании, някои от тях отглеждащи също черни мухи, а други - бръмбари главно за зареждане на рибната промишленост.

Следващи стъпки

Основателите предвиждат до края на 2018 година планът да бъде в пилотна фаза и да разработят демо фабрика за тестване на биологичния цикъл за развъждане на черната муха. Следващата година възнамеряват и построяването на първия огромен цех.

Във времето компанията цели да автоматизира процесите по развъждане на мухите и ларвите. Базирани на технологията на интернет на нещата, на местата, където се отглеждат ларвите, ще бъдат поставяни чипове, които да дават информация в действително време за температурата, влажността и положението им. " Като последна стъпка целим напълно да автоматизираме процесите, тъй че робот да може да прави нужните процедури, като по този начин ще може да разтеглим бизнеса ", споделя Ксавие Марсенак.

Тестовете по плана досега са финансирани с персонални средства на създателите на компанията, а за цялостното осъществяване на бизнес концепцията от Nasekomo ще се извърнат към капиталови фондове и банки, като прогнозната цена на първия цех е сред 3 и 5 млн. евро. В състезанието Chivas Venture компанията ще търси финансиране от 500 хиляди $ за създаване на технология за автоматизиране на процесите по развъждане на черните мухи и ларвите им. Q&A

Как решихте да оставите корпоративния свят и да започнете нов бизнес в толкоз предизвикателна промишленост?

Ксавие Марсенак: Стартирахме CallPoint New Europe преди 14 години с 10 души, а през днешния ден екипът в Европа наброява над 5000 души. Успяхме да създадем един доста добре структуриран и работещ бизнес и откакто станахме част от TELUS International, той към този момент се развива на световно равнище. За нас NASEKOMO е сходен план и го стартираме с упоритостта да сложим България измежду водачите в тази сфера. Когато започнахме да се занимаваме с аутсорсинг, тази промишленост у нас беше толкоз непозната, колкото в този момент е активността, в която влизаме. Въпреки че насекомите са ново предизвикателство, пътят с построяването на един бизнес ни е прочут. Целите, които преди също сме имали, като това да реализираме стабилно развиване с позитивно обществено влияние, не престават да ни водят.

Какъв е общественият аспект на NASEKOMO?

Олга Марсенак: Очаква се приръст на популацията от 1.1 милиарда души единствено за идващите 12 години. Това огромно нарастване ще докара до потребност от доста повече продукция и протеини. Има и засилено потребление на разнообразни естествени запаси, като чиста вода, обработваема земя, дива риба и други, а органичните боклуци се усилват. Ние предлагаме различен източник на протеини, щадящ ресурсите и оползотворяващ отпадъците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР