Kрушението на кораба “, който е натоварен с 3000 тона

...
Kрушението на кораба “, който е натоварен с 3000 тона
Коментари Харесай

Заплашва ли с екологична катастрофа района на Яйлата турския кораб Вера Су?

Kрушението на кораба “, който е претрупан с 3000 тона азотен тор, заплашва Черно море с екологична злополука, считат биолози пред “ ”.

Смърт на цялата екосистема в периметър от 5-7 километра в региона на Яйлата и възобновяване в продължение на 30, а може и до 50 години. Отива се към този неприятен сюжет поради неприятното време, високите талази и големия риск в морето да се освободят 3300 тона карбамид. Това предвижда доцент Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет. Освобождавайки във водата 3300 тона карбамид, азотният тор доста бързо ще се трансформира в амоняк.
 Разследването за заседналия транспортен съд Вера Су под специфичен прокурорски контрол Разследването за заседналия транспортен съд " Вера Су " под специфичен прокурорски контрол
Апелативна прокуратура-Варна взе на специфичен контрол досъдебното произвеждане на Окръжна прокуратура-Добрич, формирано поради случай...

“Амонякът е доста мощна отрова за водните организми и блокира дихателните пътища на рибите. Всички риби в региона умират незабавно. Азотната форма ще работи убиващо върху всички организми, защото в огромна централизация не е вероятен животът в близост ”, изясни доцент Кендеров. Той оприличи злополуката на горски пожар - цялата екосистема умира в региона на този сериозен разлив. След горския пожар обаче през идната пролет излизат нови растения. “Тук възобновяване на екосистемите ще е доста по-трудно, защото черноморските екосистеми са доста деликатни и уязвими. Много години са били подлагани на сходни въздействия. Районът на Яйлата е една от чистите зони на Черно море. Видовете животни и растения, които населяват региона, са доста чувствителни даже на дребни замърсяване ”, изясни хидробиологът.

Освен локалното пагубно влияние или елиминирането на организмите карбамидът ще работи и в по-широк мащаб. Той ще се разреди вследствие на теченията и ще работи за това, за което е изработен, т.е. ще натори морето. “Късметът в това злощастие е, че мястото не е затворен залив. Неговото разпространяване от теченията ще е бързо. Въпреки това се чака планктонните водорасли да се развият бързо ”, изясни ученият. Замърсяването можело да се съпостави със замърсяването от огромен град поради липса на пречиствателна станция, както е било в предишното.

Всичко това било добре познато на Черно море, когато огромните градове са замърсявали и са се случвали такива растежи на планктона. Случвало се е по време на най-замърсените години, когато никой не е обръщал внимание на природата - през 80-те и 90-те години на предишния век. Бургаският залив е бил блокиран от разцвет, който е ликвидирал всички организми - от водораслите, растенията, рибите, в това число делфините. Според експертите тези токсини може да са пагубни и за индивида. В Черно море не, само че в тропиците при затворени заливи се случва. Наричат отровните цъфтежи червен прилив. Смъртните случаи са поради топлата вода, затворен залив, нитрати и фосфати под някаква форма. Отровните субстанции минават през кожата. На пръв взор няма замърсител, само че самото водорасло излъчва своите токсини.

Най-вероятният сюжет съгласно доцент Кендеров е покруса за резервата. А за по-голям мащаб Черно море ще поеме замърсяването, без очевидно да се случи нещо изключително, тъй като през есента температурата на водата е ниска и не допуска деен разцвет. Има стихии и течения, които ще разпространят замърсителя. За мащабите на цялото море 3300 тона са нищо. За мащабите на резерват е покруса, тъй като екосистемата с години се е опитвала да се възвърне.

По-апокалиптично настроените биолози считат, че теченията ще разнесат тази тор на север и ще доближат до така наречен Змийски остров - парче канара на устието на река Дунав, за който спорят Румъния, Украйна и Русия. Но и също така се счита, че в морето към Змийския остров има най-вече риба. Доказателство за което са стадата делфини, които вървят там, с цел да ловуват. Евентуалният разцвет на водораслите, който би настъпил напролет от толкоз количество азотен тор, ще замътни водата доста, което ще понижи слънчевото греене вътре в нея. Това от своя страна ще спре фотосинтезата в морската вода и надлежно ще изчезне кислородът, а оттова ще изчезнат всички живи същества в морската вода, основно риби, само че и делфини.
 Собственикът на Вера Су е обезпечил профилирана компания за спасяването на кораба Собственикът на " Вера Су " е обезпечил профилирана компания за спасяването на кораба
Собственикът на заседналия край Камен бряг товарен транспортен съд " Вера Су " е обезпечил специфична компания за спасяването на кораба. Българската...

“Няма смисъл да се дават към този момент пари за преброяване на делфини, няма да има какво да се брои ”, майтапят се хидробиолозите, до които се допитва “ ”. Ефектът ще е в действителност пагубен върху фауната по ред аргументи. Освен замъгляването на водата, което ще спре фотосинтезата, ще последва така наречен токсична запушалка, която ще се образува от измирането на огромно количество от тези свръхпроизведени водорасли, които имат натурален витален цикъл. Простичко казано, морето ще се изпълни с гниещ планктон. Пролетният разцвет на водораслите у нас е разследване от органичната маса, която се влива от реките и каналите. Образно казано, с изключение на с естествена тор, в този момент наторихме морето си и с изкуствена.

Въпросите, които пораждат в избавителните дейности, са доста. Например, за какво корабът не бе изтеглен незабавно след крушението във вътрешността в намерено море с влекачи, а се предприе мощно рисково претоварване във водата до каменист бряг? С такива влекачи България разполага, а може да изиска помощ от Румъния, Украйна или Турция. И какво забави избавителната интервенция? Твърдението, че в случай че страната се бе намесила на непознат съд, това се възприема като пиратство, не е доста обосновано, когато става дума за екологична злополука. Смущаваща е и неналичието на подпомагане от страна на екипажа, което породи слуховете за контрабанда, която пренасяли дружно с карбамида. И въпреки това да са градски митове, фактът, че екипажът не желае да напусне заседналия транспортен съд макар риска за живота им, е въпрос, който се нуждае от изясняване.

Апелативната прокуратура във Варна взе на специфичен контрол досъдебното произвеждане на Окръжна прокуратура - Добрич, формирано по отношение на случая с товарен транспортен съд, затънал край крайбрежията на Камен бряг, заради фактическата и правна трудност на случая и социална му значителност., разяснява за “24 часа ” представителят на Апелативна прокуратура - Варна, Ивана Милева. Не е ясно обаче по кое време ще стане това и къде. По информация на изданието евентуално разпитите ще се правят в Окръжна прокуратура - Добрич, откакто екипажът бъде свален от борда. Целта на избрания контролен прокурор ще бъде да следи за срочното и качественото осъществяване на дейностите по следствието - определяне на аргументите и събитията, довели до случая, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на вреди за природата и дали дейностите на оправомощените държавни органи са били съответни, или е налице безучастие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да докара до екологична злополука. Действията по следствието не престават и сега. Очакват се резултатите от назначените експертизи, като при потребност ще бъдат назначавани и спомагателни такива.

Междувременно стана ясно, че екоминистерството започва нов ексклузивен мониторинг на водата, с цел да се откри дали има ново замърсяване. Планът за мониторинга е създаден взаимно с специалисти от Института по океанология към Българска академия на науките. Пунктовете са определени съгласно отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и плануваната метеорологична конюнктура през идващите 10 дни. с транспортен съд на Гранична полиция. Ще се мерят индикаторите pH, соленост, разперен О2, плътност с О2, амониев азот, нитритен азот и нитратен азот. В понеделник сутринта екип от водолази направи и нов подводен оглед на корпуса на кораба.

На 2 октомври пък транспортен съд на компанията Kаmеr marine, която е и притежател на заседналия “Вера Су ”, е нанесъл материални вреди и на пристанище Варна. - с към 13 възела, а по данни на трафик контрола - с към 15 възела. Това е близо 3 пъти повече от общоприетата скорост за прекосяване през пристанищната зона. Поне от пет години не съм виждал такова надменно държание на море, споделя за “24 часа ” шефът на варненската директна зона Юлиян Гендов. Инцидентът става в събота към 17 часа. Вследствие на приливната вълна има нанесени доста материални вреди - част от покритието по кея е унищожено, изтръгнати са железни стълби. В момента изчисляваме вредите и ще повдигнем евентуално иск против застрахователя на компанията. По думите на Гендов това е систематична процедура на турските кораби, регулярен проблем, сезирали са съответните органи, само че към момента реакция от трафик контрола няма.
 Видео от дрон сподели заседналия край Камен бряг транспортен съд Видео от дрон сподели заседналия край Камен бряг транспортен съд
Дрон на Военноморското учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ следи от небето заседналия край Камен бряг транспортен съд „ Вера Су&ldq...

Преди време позволената скорост за придвижване в залива беше шест възела, само че преди години формулировката беше изменена и в този момент е “незастрашаваща скорост ”, разяснява още Гендов. Според него обаче въпросният съд е минал през залива най-малко с два пъти по-висока от допустимата скорост. Не видях името на кораба, само че видях името на корабособственика, сподели още Гендов. По думите му единствено турските кораби показват сходно неуважение на разпоредбите и рисково държание на море. “Те са в наши териториални води, би трябвало да се подчиняват на наредбите на морската ни администрация, да извършват наши заповеди ”, споделя Гендов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР