Кротоне. Днес, вторник, в 13:55 местно време (14:55 у нас)

...
Кротоне. Днес, вторник, в 13:55 местно време (14:55 у нас)
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресение е усетено в Калабрия, Южна Италия

Кротоне. Днес, вторник, в 13:55 локално време (14:55 у нас) земетресение с магнитуд към 4 стана до йонийското крайбрежие на италианския пристанищен град Кротоне. Магнитудните оценки, направени по различаващи се методики, са 3.9 в националния център и 4.5 в Евро-Средиземноморския сеизмологичен център и в сеизмологичния център на Геоложки изследвания на Съединени американски щати. Максимални разтърсвания са докладвани от Чирό Марина и Кротоне, намиращи се на петнадесетина километра северно, надлежно южно, от епицентъра. Интензивността на влияние по тези места е от V степен по 12-степенната канара, което не допуска съществени вреди, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
От началото на 2019 днешното сеизмично събитие е оптимално по мощ в региона. Следващ по мощ е трус с магнитуд 3.2 на 22 август т.г.; той е усетен наоколо на епицентъра с активност от IV степен. Италианският народен институт по геофизика оповестява за още няколко (4) микроземетресения, регистрирани в същия регион.
През 1783 година на югозапад от днешната интензивност в Калабрия е документирана серия от мощни трусове. Само на към 75 километра в края на месец март е станало пагубно земетресение. Италианските сеизмолози правят оценка следствията в епицентъра (басейнът Катандзаро) като резултат от въздействия с активност от десета степен – разрушени са селищата Борджа, Джирифалко, Майда, Кортале. В днешно време силата на земетресението подхожда на магнитуд към 7.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР